• Menu
  • Menu

Mátrai kilátók: lenyűgöző panorámák és felejthetetlen kirándulások nyomában

A kilátók valamiért már messziről és mágnesként vonzzák a látogatókat. Hazánk legmagasabb csúcsát magáénak tudható Mátra pedig legyen szó kirándulásról, vagy kilátótúráról szerencsére bővelkedik természetes és épített panorámapontokban egyaránt. Személyes élményeim alapján következzen egy ajánló, amelyben a legszebb mátrai kilátók kaptak helyet, amelyeket jó szívvel ajánlok a csúcsélményekre törekvő kicsik és nagyok számára egyaránt.

Galya-tető

Az egyik személyes kedvencem a galyatetői kilátó, amelyet a Mátra egyik fő alkotóeleméből, az andezitből emeltek 1934-ben. A 960 méter magas Péter hegyese tetején, álló tornyot a természetjárók hamar felfedezték maguknak. Már csak azért is, mert tetejéről tiszta időben a Bükk és Mátra mellett a Magas Tátra vonulatai is jól láthatóak. A kilátó közelében lévő fák idővel túlnőttek az eredetileg 17 méteres tornyon, így szükségessé vált annak megemelése.

A Galya-tető ma látható formáját egy rekonstrukciós program keretében 2014-ben nyerte el, ahol a régi toronyra plusz 10 métert ráhúztak. A kilátóba beléptetőkapun keresztül és 200 Ft ellenében mehetnek fel a látogatók, amelynek tetejére 162 átlátszó acéllépcső vezet. Bár tériszonyosként elsőre rémisztő látvány volt, de a 360 fokos panorámát kihagyni csaknem 1000 méteres magasságból kár lett volna kihagyni. A Galya-tető további érdekessége, hogy három szintjén 5 férőhelyes bivak szállás üzemel, ahol a bakancsos túrázók vagy kalandvágyók egyaránt éjszakázhatnak.

Megközelítés: a Galyatetői Turistacentrumtól kb 150 méter távolságra van, nem lehet szem elől téveszteni a tornyot, aminek az oldalán egy Országos Kéktúra felirat is ott díszeleg.

Vörös-kő kilátó

Magas-mátrai kirándulásunk kihagyhatatlan programja lehet a Mátraszentlászló közelében található Vörös-kő kilátó felkeresése. A 781 méter magas, Vörös-kő hegyen lévő torony nevét a közeli vöröses színű kövekről kapta. A Mátra nyugati gerincén álló, méregzöld kilátót 2005-ben emelték a régi helyére.

Az év minden időszakában nyitva tartó és ingyenesen látogatható toronyba csigalépcsőkön keresztül juthatunk fel. Teraszáról a Galya-tetői kilátó mellett Mátraszentistvánra, a Karancs-Medves vidékre és az Alacsony/Magas-Tátra hegyláncaira is egyaránt parádés kilátás nyílik.

Megközelítés: Mátraszentlászlóról a Kossuth utcából induló sárga jelzésen egy rövid sétával (kb 500 m) érhető el a Vörös-kő kilátó.

Kozmáry-kilátó

A Mátra jelképének számító, és már az M3-as autópályán tábla formájában is feltűnő Kozmáry kilátó népszerű úticél a gyerekekkel kirándulók körében. Könnyű sétával elérhető, patinás épület, ráadásul már 100 éve csodaszép körpanorámával várja a Mátrafüredre érkezőket. Az egykori üdülőtelep igazgató, Kozmáry Jánosról elnevezett kilátót a 370 méter magas Dobogó-hegy tetején találjuk. Tetejéről Gyöngyös látképe mellett az alacsonyabban fekvő keleti és nyugati Mátra bérceket is beláthatjuk.

Megközelítés: Mátrafüreden a Kilátó utca végéből induló sárga háromszög jelzést kövessük, amelynek lépcsősora közvetlenül a Kozmáry-kilátó aljához vezet. Ha időnk engedi, érdemes a kirándulást további mátrai panorámapontokkal kibővíteni. Mátrafüredről Sástó irányában a sárga háromszög jelzésen a Muzsla, Sástó mellett a Hanák-Kolos kilátókat egyaránt megtaláljuk.

Saskő

A Mátra egyik legszebb természetes kilátópontját Kékestető közelében találjuk, a hegyvonulat keleti gerincén. A 898 méteres bérchez, a Saskőhöz vezető út önmagában is látványos kirándulás, amelyet a szikla kiszögellés pereméről nyíló, csodás kilátás koronáz meg.

Az utolsó jégkorszak idején, az andezitből formálódott bércről határtalan kilátás nyílik az alacsony Mátra vonulatok mögött magasodó Bükkre, és annak csodaszép sziklaszirtjeire. Míg északi irányban a Karancs-Medves fennsík mellett a Tátra vonulataiban gyönyörködhetünk. Számomra ez a hely az egyik legkedvesebb pontja a Mátrának, amit az országos kéktúrázásom során érintettem.

Megközelítés: Kékestetőről a kék sáv jelzést követve nagyjából 2 km távolságra található a Saskő, közvetlenül az I. világháborúban elesett turisták emlékműve mellett. Ha további panorámás pontra vágyunk a közelben, keressük fel a Sas-kőtől 1 km távolságra, keletre fekvő Disznő-követ is.

Gortva-Jójárt-Nyikom kilátó

Mátra legfiatalabb és legkülönlegesebb kilátótornya eklektikus stílusával jó eséllyel pályázhatna Magyarország legfurcsább építményeinek címére. A 754 méteres Nyikom-bércen álló és magántulajdonban lévő kőtorony 2014-ben nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt. Ez utóbbi szó szerint értendő. A tulajdonos-építtető, Gortva Zsolt – Jójárt Borbála páros a panoráma funkción túl menedékszállást is szánt a toronynak, ahol a túrázók megszállhatnak.

A többszintes épületben kanapé, vaskályha, padok, ebédlőasztalok, főzőedények és könyvek szolgálják az erdőjárók kényelmét. Míg az egyes szintek mennyezetén különleges bibliai és ősmagyar jeleneteket ábrázoló freskókat találunk. Bár a 22 méteres kilátó minden szintje zárt, legfelső emeletéről a tájékozódást segítendő minden irányban feliratok jelzik a horizonton felbukkanó csúcsok látványát. (pl.:  Csóványos, Visegrádi-hegység, Kékes, Ágasvár, Havas, Galya-tető)

Megközelítés: leggyorsabban Pásztó felől, a zöld kereszt jelzésen át juthatunk el a kilátóig. Míg Mátrakeresztesről a Fakanalas csárda mellől a piros kereszt, majd a zöld kereszt jelzést követve. Bármelyik opciót is választjuk, a szintemelkedést és kaptatókat nem ússzuk meg. A közepes nehézségű túrának csak megfelelő bakanccsal és állóképességgel vágjunk neki.

Kékestető

Amellett, hogy Kékestető hazánk legmagasabb csúcsa, kiváló levegőjének köszönhetően az ország egyik legjelentősebb klimatikus helye is egyben. Kékestetőn a hegyi és síturizmus fellendülése az 1930-as évekre tehető, ekkor nyíltak meg a ma is működő pályák elődjei. Ám ha már az 1014 méteres csúcs közelében járunk, ne hagyjuk ki az 1981-ben átadott TV torony felkeresését sem.

A 176 méteres kilátótorony szintjére lift visz fel, ahol határtalan élményben és panorámában lehet részünk a Tátra hegyvonulatai mellett a Mátra minden jelentős bércére. A 3. emeleti nyitott teraszon a tájékozódást segítendő táblák vannak kihelyezve. Egy szinttel lejjebb pedig a kávézóban elfogyaszthatunk egy jó erős feketét egy sütemény mellett hazánk garantáltan legmagasabb pontján.

Megközelítés: Kékestető parkolójából a TV-torony egy rövid sétával elérhető.

Ne maradj le! További hasznos utazós tartalmakért kövesd a Facebook, Instagram és TikTok oldalamat!