• Menu
  • Menu
libanon utazás

Libanon: hasznos tanácsok és érdekességek utazáshoz

Milyen az élet Libanonban? Biztonságos? Milyenek az ott élő emberek? Megéri elutazni Libanonba? Sok ehhez hasonló kérdést kaptam az utazásom kapcsán, amelyek jogosan vetődnek fel, lévén egy turisták által kevésbé ismert és látogatott országról van szó.

Beszámolómban ezeket a kérdésköröket jártam végig, támpontot adva ahhoz, mire érdemes egy libanoni utazás során készülni. Ha pedig kimondottan Libanon látnivalói és legszebb helyei érdekelnek, azokról külön cikkben a blogon IDE kattintva, illetve az Instagram oldalamon is olvashatsz.

Utazás Libanonba

Libanon fővárosába, Bejrútba több légitársaság indít járatot, amelyek közül a legköltséghatékonyabb megoldást a Cyprus Airways nyújtja. Ehhez azonban először Ciprusra, azon belül is Larnacára kell repülünk, ahonnan röpke 40 perc leforgatása alatt Bejrútban találhatjuk magunkat.

Az utazást érdemes pár napos ciprusi tartózkodással megtoldani nemcsak amiatt, mert szép a sziget, hanem mert a Cyprus Airways előszeretettel változtatgatja az indulási időpontokat. Nekem törölték, és módosítottak is az újrafoglalt járatot, amelynek eredményeként 68€-s retúrjeggyel, de sikeresen megérkeztem Libanonba. Bár előzetes információk alapján van vízum Libanonban, de a reptéren ezért nem kértek pénzt külön, simán átengedtek.

Biztonság és közlekedés Libanonban

A biztonság alapvetően jó az országban, ám azt érdemes tudni, hogy sok helyen katonai ellenőrzőpontok vannak az utak mentén. Továbbá Libanon déli és szír határhoz közeli része Hezbollah irányítás alatt áll, amelyeket kis sárga zászlók is jelölnek.

A félkatonai szervezetnek a megítélése nemcsak Libanonban, de világviszonylatban is kettős. Sokak szerint terrorszervezetről van szó, míg mások Libanon „megmentőjét” látják a Hezbollah vezetőjében, aki az ország egyik legbefolyásosabb embere. Az országban turistaként szabad a mozgás, lehet autót bérelni és saját szervezésben útnak indulni.

Én viszont a nem ismert “játékszabályok” és folyamatosan változó politikai körülmények miatt megfontolásra javaslom egy helyi guide igénybevételét. Számomra óriási könnyebbség és megnyugvás volt, hogy Khalid hozott-vitt Libanonon belül a saját autóval mindenhova (ITT tudod őt elérni).  Fordított, ahol kellett, szólt, hogy hol ne fényképezzek, illetve a már tervben szereplő helyek mellé újakat is javasolt felvenni a programba.

Libanon érdekességek és hasznos tanácsok

Gazdasági helyzet

Az országban 2019-ben kezdődött meg a gazdasági mélyrepülés, amelyet a 2020. augusztusában történt bejrúti robbanás tovább tetézett. A kikötőben máig tisztázatlan körülmények között 2750 tonna ammónium-nitrát (a műtrágya mellett a robbanószerek alapanyaga is) robbant fel, amelybe a kormány belebukott. A detonáció miatt 300.000 ember hagyta el az otthonát, nyomait pedig, csakúgy mint a polgárháborúét, Bejrút épületeinek egy része azóta is magán viseli.

Szállás

Az országban sok helyen a mai napig nincs áram, csak néhány órára napközben. Ezt az ember látogatóként, ha hotelben száll meg, nem fogja érzékelni, de jó vele tisztában lenni. Én Bejrút modern részéhez, a Zeytouna Bayhez közeli, a Ramada Downtown Beirutban szálltam meg. De ha valaki autentikusabb hangulatra vágyik, az Al Hamra negyedben is sok hotel működik.

Pénz és fizetés

Az infláció az eget veri, a kettős valuta okozta instabilitásról nem is beszélve. Libanonban a libanoni font (1 font = 0.0023 Ft) mellett az amerikai dollár is forgalomban van. 100 dollárért az ember 9.5 millió libanoni fontot kap, ami olyan kötegnyi pénz, hogy az ember pénztárcájában el sem fér. Bejrútban sok helyen elfogadják fizetőeszközként a kártyát, vidéket azonban jobb, ha vagy dollárral, vagy helyi készpénzzel készülünk.

Nyelv és telekommunikáció

Tekintettel arra, hogy Libanon sokáig francia fennhatóság alatt állt, idegen nyelvként a franciát szinte mindenki beszéli. De egyre többen tudnak angolul is, főként a fiatalabb korosztály. Lefedettség és telefonhálózat szinte mindenhol van. Ám ha Internetezni szeretnénk, ahhoz vásároljunk mindenképp helyi SIM kártyát (Touch vagy Alfa) a roaming költségek elkerülése érdekében.

Vallás és öltözködés

A libanoniak 61%-a muszlim (szunnita), míg 33%-a maronita keresztény vallású. A fővárosban egyszerre látni európai öltözetben lévő nőket, és hagyományos, abayát viselőket. Turistaként nem szükséges a kar és lábak elfedése közterületen. Vallási helyeken azonban – ahogy más országban is -, figyeljünk oda az illendő öltözetre.

Libanoni konyha

A libanoni gasztronómia messze földön híres, és változatos alapanyagokból kerülnek ínycsiklandó ételek az asztalokra. Sok helyen az éttermekben ingyenesen szolgálnak fel a főételek előtt mezzét. Az előételek közül a batata hara (citromos-fokhagymás krumpli), baba ganoush (padlizsánkrém), tahini (szezámmag krém), zaatar labneh (fűszeres joghurtos krém,) sült zöldségek és a fattoush saláta mindenképp említést érdemel.

Libanonban a különféle előételek elmaradhatatlan kelléke a frissen sült kenyér, a pita. Vidéken pizza formájában a kenyérlepényt sajttal és darált bárányhússal pizzaként is fogyasztják. A csirkés nyárs, a sish tawook mellett előszeretettel fogyasztanak tengeri halakat is a libanoniak, érdemes a napi fogás után a pincéreknél érdeklődni.

Desszertként a baklava különböző ízesítésben (sima mézes, diós, pisztáciás stb..) itt is megtalálható, mint a Közel-Kelet legtöbb országában. Emellett érdemes megkóstolni Tripoliban járva a halawet el jibn nevű specialitást, ami rózsavizes sziruppal leöntött, túrós palacsinta ételt takart. Italok közül a mentás limonádé kihagyhatatlan, én ilyen finomat életemben nem ittam még. Ne hagyjuk ki a jellabot sem, aminek az alapja datolya, szőlőmelasz, rózsavíz, és szintén alkoholmentes ital.

Batrounban pedig térjünk be a Hilmi’s házba, amely a világ legjobb citromos sorbet-limonádé helyeként hirdeti magát. A helyi sör az Almaza, a libanoni borok is finomak, bár az éttermekben a Ksara borászathoz képest drágán adják. Naplemente mellé, ha valaki vízipipát szeretne elszívni, a Zeytouna kikötő éttermei mellett a Le Pecheourt bátran ajánlom hozzá.

Ne maradj le! További hasznos utazós tartalmakért kövesd Facebook, Instagram és TikTok oldalamat!