• Menu
  • Menu

Legszebb helyek Cipruson, a szerelem szigetén

A Ciprus, a Földközi-tenger harmadik legnagyobb szigete, amelynek csodaszép tengerpartjain a szerelem istennője, Aphrodité előszeretettel töltötte a mindennapjait. Bár azóta sok ezer év eltelt, egy dolog nem változott. Ciprus ma is népszerű üdülőhelynek számít, képeslapszerű partjai pedig mit sem veszítettek egykori szépségükből.

Ám nemcsak nyaralási céllal érdemes Ciprusra utazni. A sziget ugyanis a hegyi kalandoktól kezdve a történelmi emlékeken át a pezsgő kulturális életig számos programmal várja az idelátogatókat. Egy hétig élveztem Ciprus késő tavaszi vendégszeretetét, amely sokkal többet adott annál, mint amire előzetesen számítottam.

A személyes beszámolóm mellé készítettem egy napra lebontott  ciprusi programtervet árakkal, utazási tanácsokkal és térképpel a legszebb ciprusi helyekről, amelyet a támogatói oldalamon, IDE kattintva értek el. Még több utazós tartalmat és tippet Ciprus és a világ országai kapcsán pedig az Instagram oldalamon találtok.

A szerelem kettészakadt szigete

Mielőtt Ciprus látnivalóira rátérnénk, általánosságban érdemes pár szót ejteni a sziget különleges helyzetéről. A Földközi-tengeren lévő stratégiai pozíciója folytán Ciprusért sok hatalom szállt harcba azóta, hogy 9000 évvel ezelőtt az ember megvetette a szigeten a lábát.

A föníciaiaktól kezdve a római és oszmán birodalmon át Cipruson sok hatalom megpróbált osztozkodni. Ciprus legutoljára Anglia koronagyarmata volt, akiktől polgárháború árán, de 1959-ben a sziget lakói elszakadtak. Az egységes Ciprusi Köztársaság és a béke azonban nem tartott sokáig.

A felszín alatt forrongó etnikai indulatok, szeparatista mozgalmak és puccskísérlet miatt Törökország lerohanta Ciprus északi részét 1974-ben, és megszállta a sziget 37%-át. A kettészakadás miatt több százezren elhagyni kényszerültek az otthonaikat, és a szigeten ma de facto két állam működik.

Ciprus északkeleti részén a török ciprióták élnek Törökország irányítása alatt, a sziget nyugati és déli részén pedig a görög ciprióták, Ciprusi Köztársaság felségjelzése alatt. Látogatóként szabad a mozgás a két terület között, amelyikből az egyik oldal EU tag, a másik nem. Viszont a téma érzékenysége miatt a helyiekkel való beszélgetés során a kettészakadást érdemes elkerülni.

Látnivalók Ciprus keleti részén, Larnaca közelében

Larnaca

Larnaca Ciprus harmadik legnagyobb városa, amely fénykorát a török időkben élte. Kereskedelmi csomópontként a tengerparti kikötője mellett erődje is fontos szerepet kapott, ez a rész azóta is Larnaca lüktető szíve maradt.

Tegyünk egy sétát a pálmafákkal szegélyezett Finikoudes-sétányon, ahol a hotelek tövében hangulatos éttermeket és kávézókat találunk. Majd térjünk be a város zegzugos óvárosi magjába, ahol a Keber dzsámi mellett a város másik fontos látnivalójaként az Agios Lazaros- templomot találjuk.

Nissi Beach és Ayia Napa

A hófehér homokkal borított lagúna méltán az egyik legnépszerűbb tengerparti üdülőhely a szigeten. Az 500 méter hosszú strandot egy földnyelv köti össze a Nissi szigettel, amelyről a part a nevét kapta, és ahova gyalogosan már csak a látvány miatt is megéri átmenni. Bár én előszezonban utazva a strandolást kihagytam, de Cipruson járva érdemes megállni a Nissi Beachnél, a látvány magáért beszél.

Blue Lagoon

Ciprus számtalan több kék lagúnával rendelkezik, amelyek közül a leghíresebb az Akamas-félsziget mellett található. Ez a partszakasz csak hajóval közelíthető meg, ezért ha valaki autóval is elérhető helyet keres, jó szívvel ajánlom a Cape Greco közelében található kék öblöt. A víz színe elképesztő, és a kék minden színében játszik. Ezt a tengerparti szakasz kissé félreeső voltából adódóan kiválóan alkalmas meditációra is. 

Love Bride

Ciprus legendás kőhídját Ayia Napa mellett találjuk. A partról a tengerbe futó boltív 100%-ban az eróziónak köszönheti a létrejöttét, és nem véletlenül a képeslapok állandó szereplője. A fantasztikus kinézetén kívül még egy dolog miatt érdemes lehet felkeresni. A mendemondák szerint ugyanis aki a Love Bridge tetején állva megcsókolja a kedvesét, annak a szerelme egy életen át fog tartani.

Tengeri barlangok

Ayia Napától a sziget keleti csücske felé 15 perc útra találhatóak Ciprus híres barlangjai, amelyeket a térkép Sea Caves néven jelöl. Bár a partról is szépen láthatóak az öbölben kivájt üregek, de ha valaki szépet szeretne látni, érdemes óvatosan leereszkedni a sziklanyelv végében lévő keretes kilátóba. A hely naplemente idején varázslatos látványt nyújt, és szerencsére május elején itt még a tömeggel sem kellett számolni.

Cape Greco és Konnos part

Ciprus keleti nyúlványában lévő Greco-fok és a körülötte elterülő Konnos part Ciprus legszebbjei közé tartozik. Bár strandolás helyett itt inkább búvárkodni, vagy sznorkellezni lehet, de a parti részen érdemes gyalogos felfedezőtúrákra indulnunk a túraösvények mentén.

Sós tavak és flamingók

A téli és a tavaszi időszakban a Larnaca közeli tavak megtelnek sós vízzel, amelynek medencéi a flamingók számára élelem lelőhelyként szolgálnak. A flamingók színe az elfogyasztott rákok mennyiségétől függően szürkés és rózsaszínes árnyalatot vesz fel, de a ciprusiak szerint a csapatban mindig van egy fekete példány is.

Hala Sultan tekke

A sós tavak partján található a festői szépségű Hala Sultan tekke, amelynek alapjai 2000 évnél is régebbiek. A mecsetként is szolgáló muszlim emlékhelyre a belépés ingyenes, ám szakrális jellegénél fogva a felkeresése illő ruházatban javasolt. A pálmafákkal szegélyezett virágos udvarban az alapítóról elnevezett Umm Haram sírja mellett török elöljárók fejfáit is láthatjuk.

Szamárfarm

A szamarak Ciprus jelképeinek számítanak, és a szuveníreken is lépten-nyomon feltűnnek. Ma a a gépesítés következtében igavonásra már nem igazán használják őket, de egykor a mezőgazdaság mellett a olívaolaj préselésben is fontos szerepük volt.

A régi idők emlékét őrzi a Golden donkey farm, amelynek udvarán egy 1600 éves olajfa mellett több tucat aranyos csacsival találkozhatunk. Családok számára is jó program lehet a felkeresése, ugyanis az állatsimogató mellett akár szamaragolásra is van itt lehetőségünk.

Nicosia

Cipruson rendelkezik a világ egyetlen kettéosztott fővárosával, amelynek görög oldalát Lefkosia, míg a török részét Lefkosa néven jelöli a térkép. Szürreális, és egyszerre izgalmas dolog volt kettészelni Nicosia sétálóutcáját, ahol magyar állampolgárként, és személyi igazolvánnyal pár perc leforgása alatt egy történelmi időutazásban lehet részünk.

A határt átlépve minden megváltozik. A görög oldalon lévő szürke betonépületeket egy élettel teli bazár váltja fel, az eurót a török líra, de a telefonhálózat is rögtön jelzi, hogy már egy másik országban vagyunk.

Nicosia óvárosi magja, amely a török oldalon van meglehetősen kicsiny. Ám a felfedezőtúra alatt történelmi épületekből (Büyük han, Selimiye Camii), hangulatos utcákból és íncsiklandó finomságokból garantáltan nem lesz hiány.

Látnivalók Ciprus nyugati részén, Páfosz közelében

Páfosz

Larnacához képest Páfosz meglehetősen turistásabb hely, már ha az éjszakai bárokra, éttermekre és szórakozási lehetőségekre gondolunk. Ám a város látnivalókban is bővelkedik. Kezdjük a sort rögtön a kikötővel, ahol számos remek halétterem és a római erőd mellett közvetlenül Nea Pafos romjait találjuk.

Az UNESCO világörökségi Nea Pafos régészeti parkban csodás mozaikokat láthatunk többek közt a Dionüszosz, Aión, Négy évszak és Orfeusz házban. A padlócsempék a gazdag római polgárok házait díszítették, és a mitológiai jelenetek mellett geometriai mintákat is előszeretettel használtak dekorációként. A kültéren lévő mozaikoknak csak egy része látható, ugyanis azok az év nagy részében homokkal be vannak fedve, védve őket az időjárási viszontagságoktól.

Páfoszban járva érdemes látogatást tenni a Királysíroknál is, ahova nevével ellentétben nem királyok, hanem tekintélyes polgárok temetkeztek. Érzésre picit a máltai hypogeumot idézte a hely, amelynek érdekessége, hogy a sziklasírokat dór oszlopok mögött faragták ki.

Ha időnk engedi, Páfosz kikötőjéből üvegfenekű hajókkal kirándulást tehetünk a csodálatos Akamas félsziget és a leveles teknősökről híres – de turistáktól nagyrészt elzárt partszakasz- a Lara Bay körül is.

Akamas-félsziget

A nemzeti parkká nyilvánított Akamast Ciprus legnyugatibb csücskében találjuk. Az elszigetelt, közúton csak terepjáróval, vagy quaddal megközelíthető vidék sok ritka ciklámennek, orchideának és endemikus növényfajnak (pl.: Akamas ternye) ad otthont.

A sziklás-erdős területen számos túraútvonal fut végig, amelyek Aphrodité fürdője. Bár látványra annyira nem impozáns ez a hely, mint pl.: Adoniszé. Viszont az nagyon érdekes volt látni, hogy itt folyamatosan csordogál a sziklából a víz, és táplálja a félsziget élővilágát.

Avakas-szurdok

A Páfosztól 16 kilométerre lévő Avakas-szurdok Ciprus elképesztő természeti csodája. A 20-30 méteres sziklafalak között járva az ember szinte porszemnek érzi magát. A sok helyen alig 3-4 méter széles szurdok leglátványosabb pontja az a szikla, amely beszorulva a fejünk felett lebeg. De a sziklán alázúduló vízesés is nagyon vadregényes, ahogy a szurdok egésze.

Maga a szurdok 2 km hosszú és 1.5 óra alatt bejárható, viszont a terepviszonyok miatt én közepesen nehéz túrának mondom. A szurdok bejárására önállóan és szervezett keretek között is van lehetőség. Előbbit csak egyéni felelősségre tegyük, ugyanis a kövek csúszósak és esőzések után a szurdok vízzel telik meg, és nehezen járható.

Adonisz-fürdője

A Páfosz közelében található oázis egy vízesést és egy jégkék színű tavacskát takar, ahol a görög mitológia szerelmespárja, Aphrodité és Adonisz gyakran találkozgatott egymással. A szerelem azonban tragikus véget ért. Aphrodité volt kedvese ugyanis halálosan féltékeny lett.

Vadkanná változva megsebezte az ifjú Adoniszt, aki itt, a vízesésnél lelte halálát Aphrodité karjai közt. Adonis fürdője ma Ciprus egyik népszerű látványossága, amelyet kellő körültekintéssel és vezetési rutinnal önállóan is megközelíthetünk. A nyári hónapokban a tóban fürdeni is lehet, a felfrissülés a hideg vízben garantált.

Edro III roncs

Ciprus partjainál rengeteg roncsot találunk, amelyek közül a leglátványosabb az Edro III. A norvég építésű hajó 2011-ben futott zátonyra Páfosz közelében.

Ám kieemelése olyan nagy összeget tett volna ki, hogy inkább hagyták, hogy az idő és a sós víz vasfoga végezzen vele. A hajó felkeresését érdemes a naplemente időszakára tervezni, akkor ugyanis valami egészen varázslatos színekben pompázik a part, és a hajómonstrum.

Aphrodité-sziklája

Nagy kultusz övezi Cipruson a görög mitológiai alakot Aphroditét, aki a szépség és a szerelem istennőjeként a habokból megszületett, és a szigeten töltötte az élete nagy részét.

Az ő nevét viseli a Páfosz közelében található sziklacsoport, amit a térkép Petra Tou Romiou néven jelöl. A mendemondák szerint, ha háromszor körbeússzuk Aphrodité szikláját, az örök szépség lesz a jutalmunk. Szerelmespároknak pedig az élethosszig tartó szerelem.

Látnivalók Ciprus középső részén, Limassol közelében

Limassol

Limassol vagy ahogy a helyi táblák jelölik, Lemesos Ciprus második legnagyobb városa. A város modern épületei, luxusyachtoktól ringó kikötője és tengerparti sétánya pár órás kitérőt megér, azonban a város keveset őrzött meg egykori bájából. A kicsiny kőházak között egykor nyüzsgő piaci élet folyt, és a limassoli vár is tanúskodik arról a lovagkori időkről.

Kurion

Limassol közelében járva a Kolossi vár mellett érdemes ellátogatni Kurionba is, ahol római, hellén és korai keresztény időkből származó romokat láthatunk. A régészeti park leglátványosabb része a 2. századi amfiteátrum, de az Eustolios-ház mozaikpadlóját is érdemes alaposan szemügyre venni. A terület távolabbi részén egy korai bazilika oszlopai merednek az ég felé, míg a Gladiátorok házában a véres harcok jeleneteit láthatjuk a padlón.

Trodoos-hegység

A vulkanikus eredetű Trodoos hegység a sziget középső részét uralja. Az 1952 méteres magasságban nyáron is kellemesen hűvös a klíma, míg télen több helyen sípálya működik, ami meglepő a Földközi-tenger szigetei között járva.

A szélsőséges időjárásnak köszönhetően a Trodoos-hegységben számos különleges faj él, amelyek közül a leglátványosabb a ciprusi cédrus. Libanoni társához hasonlóan ez a fa is szigorúan védett, és tilos a kivágása. Szép kilátás szinte minden sarkon akad, de ha útba esik, álljunk egy pár perce a Throni hegy tetejére épült Gerokamina üvegterasznál hegyi panorámát csodálni.

Millomeris-vízesés

A Trodoos-hegységet számtalan túraútvonal szeli át, amelyek közül kedvünk és erőnlétünk függvényében válogathatunk. Én ezúttal egy rövid túra mellett döntöttem, amelynek végállomása a Millomeris vízesés volt.

A 15 méteres zuhatagot Ciprus legszebbjeit között tartják számon, amely egy tóban végződik, és onnan indul tovább csörgededő útjára. A vízesés akár gyerekekkel is megközelíthető, a táv ugyanis mindössze 1 kilométer. Ám ha valaki kalandosabb és hosszabb túrára vágyik, akkor irány a Caledonia vízesés és a buja erdők mélye.

Pissouri

Teljesen véletlenül keveredtem ebbe a kis hegyi faluba, amely macskaköves utcáival, csodaszép környezetével, hagyományos ciprusi konyhájával, no meg cicáival azonnal belopta magát a szívembe. Apropó, ha már macskák, Cipruson mindenhol lehet velük találkozni, és nagy többségük jól ápolt és barátságos.

A mendemondák szerint Szent Heléna nevéhez fűződik a sziget macskákkal való betelepítése. A száraz időjárás ugyanis kedvez a mérges kígyóknak, ezt orvosolva Heléna egy hajórakomány macskát hozott a szigetre. A párharc döntetlennel végződött: a macskák és kígyók is megmaradtak Cipruson. Utóbbiakkal szerencsére nem futottam össze.

Pano Lefkara

Lefkara a Troodos-hegység egyik legszebb faluja, amelyről méltatlanul kevés szó esik. A macskaköves utcák és a virágoktól roskadozó kőházak önmagukban is hívogatóak. Ám ha mindez nem lenne elég, Lefkarában világörökségi listás különlegességekkel is találkozhatunk. Ez nem más, mint a lefkaritiko, azaz a lefkarai csipke.

Fantasztikus terítők, ruhák, kézműves termékek kerülnek ki az itt élő asszonyok keze közül, amelyekből nemcsak én, de az írások szerint a 16. században Leonardo da Vinci is vásárolt, amikor Cipruson járt. De érdemes ezüstműves termékekért is betérni ide, ugyanis a csipke mellett Lefkara erről is híres.

Kykkos-kolostor

A Troodos-hegység a csodás környezeten kívül számos UNESCO világörökség listán szereplő templomot rejt. Némelyik szentély ajtaja nyitva áll a látogatók előtt, ám legtöbbjük zárva tart. Ha csak egy kolostor felkeresésére van idő, akkor a Kykkos legyen az.

Az épület ugyanis páratlan csodákat rejt. Többek közt egy Szent Lukácsnak tulajdonított ezüst bevonatú ikont, amelyet az ereklyetartóban őriznek, de a kolostor múzeumába is érdemes betérni.

 

A Kykkos-kolostor felett nyugszik III. Makariosz érsek, aki 12 évesen döntött, hogy kolostorba vonul, majd 1950-ben a ciprusi görög közösség érseke és vezetője lett. A dombon lévő emlékmű teraszáról csodás kilátás nyílik az Olümposz és Tillirian hegy vonulataira.

Barangolások Észak-Cipruson

Amennyiben időnk engedi, a már korábban jelzett Lefkosa (Nicosia török oldala) mellett érdemes kirándulásokat tenni Ciprus északi részén.  Itt található ugyanis Ciprus leggazdagabb régészeti lelőhelye, Salamis ősi városa, amely az ókorban még a sziget fővárosa volt. A leglátványosabb római kori rom a márványoszlopokkal szegélyezett paleastra, de a 15 ezer férőhelyes amfiteátrum is kihagyhatatalan része Salamis városának.

Famagusta, török nevén Gazimağusa óvárosa szintén felülmúlta minden várakozásomat. A 14.századi székesegyházból átalakított Lala Mustafa mecset, az óváros hangulatos utcái és a velencei paloták szerintem minden látogatót azonnal levesznek a lábukról. Cipruson járva nem érdemes Famagusta óvárosát kihagyni, csakúgy mint a szomorú sorsú Varosha kerületét sem.

A világ egyik legnagyobb szellemvárosa az 1974-es török megszállásig Ciprus legpezsgőbb tengerparti üdülőhelye volt, ahol olyan hírességek nyaraltak, mint Elizabeth Taylor.

Az invázió idején azonban a görög ciprióták elmenekültek az otthonaikból, és az eredménytelen tárgyalásokat követően Varoshát szellemvárossá nyilvánították. A ma is békefenntartó katonák által őrzött negyedet látogatóként ingyen felkereshetjük, amelyről egy ismeretterjesztő videót a TikTok oldalamon találsz.

Ne maradj le! További hasznos utazós tartalmakért kövesd Facebook, Instagram és TikTok oldalamat!