• Menu
  • Menu

Legszebb kirándulóhelyek Zakopane környékén

Zakopane Lengyelország egyik legszebb hegyvidéki része, amely régóta nagy népszerűségnek örvend a magyar kirándulók körében. A Magas-Tátra fenséges vonulatai minden évszakban felejthetetlen élményeket garantálnak, pláne ha az olyan kiváló gasztronómiával társul, mint a lengyel konyha. Zakopane mesebeli faházaival nemcsak ideális célpontja lehet egy hosszú hétvégés utazásnak, de   a Magas-Tátra lengyel részén tett túrázáshoz is jó ugródeszkaként szolgálhat.

zakopane legszebb kirándulóhelyek

A 200 millió évvel ezelőtt keletkezett Tátra 2/3 része Szlovákiában van, de a maradék 1/3 rész, ami Lengyelország területére olyan csodákkal várja a látogatókat, amelyekből sokáig lehet töltekezni. Íme öt kihagyhatatlan hely Zakopane környékén, amelyekért érdemes bakancsot és fényképezőgépet ragadni.

Kirándulások és program Zakopane környékén

Dunajec tutajozás

A tutajozás az egyik legkedveltebb program Lengyelország déli régiójában (Podhale) járva, amelyre április elejétől október 30. között van lehetőségünk. A túra kiindulóállomása Sromowce Katy, ahol a tutajra szállva a festői szépségű Dunajecen Pieniny-hegységben 18 km-en át kanyargunk egészen Szczawnica állomásig (bővebb információ ITT érhető el.)

Nekem a tutajozásról valamiért a Tüskevár és Matula bácsi képe élt a fejemben, és a Dunajec ezt az érzést maximálisan be is teljesítette. Annyi különbséggel, hogy a tutajosunk egy díszes népviseletbe öltözött gorál volt, aki útközben sok érdekességet mesélt. Mint például, hogy a Dunajec folyón jelenleg 500 tutajos közlekedik, amely mesterség hagyományosan apáról fiúra száll. Vagy hogy minden tutajosnak saját számmal jelölt csónakja van, amelyet a szárazföldet érve darabora szedve szállítanak vissza a kiindulóállomásra.

A bő 2 órás csordogálós program a Pieniny-hegység legszebb részeit érinti, és kis szerencsével közben olyan különlegességeket is láthatunk, mint a fekete gólya. A Trzy Korony (Három Korona) csúcsai alatt elhaladva tutajosunk felelevenítette Szent Kinga legendáját, akinek Lengyelországban nagy kultusza van.

IV. Béla lánya Trzy Korony helyén lévő várban fogadott egykor örök hűséget Szemérmes Boleszlávnak, a krakkói hercegnek. De a mondák szerint maga a Dunajec is Kingának köszönheti a létrejöttét, aki eldobta a szalagját, hogy az folyóvá változva megakadályozza a tatárok terjeszkedését.

Tengerszemek vonzásában: Morskie Oko és Czarny Staw pod Rysami

A Morskie Oko (Halas-tó) a Tátra Nemzeti Park legszebb és legnagyobb kiterjedésű tava, amely minden szögből egészen elképesztő látványt nyújt. A kristálytiszta vizű tó 1395 méteren fekszik, és sokáig tartotta róla az a mondás, hogy valamilyen összeköttetésben van a tengerrel.

zakopane legszebb kirándulóhelyekzakopane legszebb kirándulóhelyek

Valójában a Morskie Oko keletkezését tekintve egy tengerszem, csakúgy mint a pár száz méterrel felette magasodó Fekete-tó (Czarny Staw pod Rysami), amelyeket Zakopane környékén járva egy hosszabb, ámde annál élménydúsabb túrával érhetünk el. Hogy a magyar dalocskának, miszerint kiskacsa fürdik, fekete tóban. Anyjához készül, Lengyelországba, van-e valami kötődése a Czarny Staw pod Rysamihoz, azt nem tudom. Mindenesetre a tó 77 méteres mélységével Lengyelország legmélyebb tavának számít.

zakopane legszebb kirándulóhelyek zakopane legszebb kirándulóhelyek zakopane legszebb kirándulóhelyek

A tavakat a Palenica Bialczanska parkolóból érjük el, ahonnan a Morskie Okoig szinte végig egy aszfaltos út vezet. Az út oda-vissza 16 km, míg a teljes szintemelkedés 424 méter, amely kényelmes sétával 5-6 óra alatt teljesíthető. Ha szeretnénk a Morskie Oko felett lévő Fekete-tavat is felkeresni (Czarny Staw pod Rysami), akkor a teljes táv plusz 6 km-rel, míg a szint 368 m-rel nő.

zakopane legszebb kirándulóhelyek

Fontos: ha saját autóval érkezünk, napi parkolójegy megváltására csak elővételben van lehetőség (ITT). Tömegközlekedéssel a Palenica Bialczanska megállóig Zakopane-ből rendszeres buszjárattal (ITT) is eljuthatunk. Érdemes a túrát már kora reggel kezdeni, egyrészt a tömeg elkerülése miatt, másrészt, hogy beleférjen sok élmény a napba és a bakancsba.

Rysy, Lengyelország csúcsa

A Rysy (2499 m) Lengyelország legmagasabb pontja, amelyet a feljegyzések szerint 1840-ben hódítottak meg először.  Ma a Tengerszem-csúcsot (Rysy) turisták tízezrei keresik fel évente, amelyre mind a szlovák, mind pedig a lengyel oldalról kiépített turistautak vezetnek.

Az országhatároló csúcs megmászása komoly fizikai állóképességet igényel, és a lengyel (északi) oldalról sokkal technikásabb a terep. A táv a Palenica Bialczanska parkolótól oda-vissza 25 km, az össz szintemelkedés 1500 m. Ebből az utolsó 5 km szakaszra 1000 méter jut, ahol a haladást és felfelé jutást pedig több helyen láncok is segítik.

A tériszonyom miatt sokáig vívódtam, hogy megpróbáljam-e a csúcshódítást, vagy sem, de az indulás reggelén végül úgy döntöttem, nem hagyom, hogy a félelmeim irányítsanak. Bár valóban kemény terep, de fotókon félelmetesebbnek tűnt a hegy, mint a valóságban.

Nyilván az, hogy volt a csoporttal egy hegyi vezető és extra felszerelést (sisak, beülő) is kaptunk, adott egy nagyobb biztonságérzetet. De a Rysy megmászása önállóan, kellő kondícióval és mindenekelőtt jó időjárási viszonyok között is teljesíthető.

A legoptimálisabb időszak a mászásra a július-augusztus, ám ez egyúttal azt is jelenti, hogy ilyenkor tömegekre és néhol sorakozásra is kell számítani. Az élményből mindez nekem nem vont le semmit, elképesztően boldog voltam, hogy feljutottam Lengyelország legmagasabb csúcsára.

 

Kasprowy Wierch

A Kasprowy Wierch (Gáspár-csúcs) a Lengyel-Tátra egyetlen magashegyi síterepe, amelynek lankái nyáron virágoktól roskadoznak. A 1987 méter magas csúcsra legegyszerűbben felvonóval juthatunk fel, Kuznice állomásról indulva. (információk ITT).

zakopane legszebb kirándulóhelyek

A 15 perces út lélegzetelállító, ahogy az ember a kabinban ülve a Magas-Tátra csipkés vonulatai felé emelkedik. Ha valaki bevállalós, ugyanezt az utat gyalogosan is megteheti. A táv 6,5 km, a szintemelkedés 970 méter a felvonó aljától.

zakopane legszebb kirándulóhelyek

Dolina Koscieliska

A Zakopane közelében Koscieliska a Magas-Tátra egyik legszebb fekvésű völgye és népszerű kirándulóhelyszín. A Kiry parkolóból induló túraútvonal szinte végig sík talajon vezet, így babakocsival is bejárható.

A völgyet meredek sziklák, különleges barlangok és egy kristálytiszta vizű patak szegélyezi, amelyek egyenesen az Ornak menedékházig (5.5 km) vezetnek. A fazsindelyes ház teraszán kényelmesen megpihenhetünk, majd visszafordulva az utat akár a gorálok lovaskocsiján is megtehetjük.

 A Tátrában élő népcsoport, a gorálok főként pásztorkodással foglalkoznak. A Koscieliska völgyben járva pedig nemcsak a színes viseletüket csodálhatjuk meg, de híres ételüket, az oscypeket is megkóstolhatjuk. A füstölt-sós juhsajtot Lengyelországnak csak ezen részén készítik,  ne hagyjuk ki az ízélményt semmiképp Zakopane környékén járva!

Ne maradj le! További hasznos utazós tartalmakért kövesd Facebook, Instagram és TikTok oldalamat!