• Menu
  • Menu

Budapest legszebb karácsonyi vásárai

Hetek óta körülöttem mindenki ünnepi lázban ég. Posztolja a karácsonyi témájú képeket a közösségi oldalakra, süti a mézeskalácsot vagy fényfüzérbe csomagolja a lakását. Egy idő után kezdtem magam elszégyellni, hogy én még nem rukkoltam elő semmilyen kreatív karácsonyi fotóval. Nem illatozik fahéjtól a lakásom, sőt még a szívemet sem sikerült ünneplőbe öltöztetni. Gondolván biztos bennem van a hiba, zarándokként végigjártam Budapest karácsonyi vásárait azt remélve, hogy ott majd úrrá lesz rajtam is az ünnepek körüli izgalom. Nem történt meg. Ellenben gyermeki izgalommal és lelkesedéssel fogadtam, hogy leesett az első hó és évek óta először ismét nagy esély van a fehér karácsonyra.

Úgy látszik, nekem a hóesés kellett ahhoz, hogy magával ragadjon az ünnepi készülődés hangulata és elkezdjem a visszaszámlálást. Inspirálódásként az utolsó karácsony előtti hétre, hoztam nektek egy összeállítást Budapest karácsonyi vásáraiból. Ha még nálad is várat magára az ünnepi hangulat, keresd fel a főváros legszebb karácsonyi vásárainak egyikét! 

Budapest karácsonyi vásárai

Bazilika

A Szent István tér felé haladva már messziről megcsap a sült kolbász illata és összefut a számban a nyál. Szerencsére már előtte otthon ettem, de azért egy forró teára beneveztem. Édes ízével leginkább az iskolai menzás időket juttatta eszembe. A tér közepén felállított fenyőfa körül idén is egy jégpálya kapott helyet, amelyen ottjártamkor épp az Ökumenikus Segélyszervezet meghívott vendégei és gyerekek tartottak bemutatót korcsolyatudásukból. Mivel a lelkesedésem nagyobb a jégen való egyensúlyozási képességemnél, így ezt a programot kihagytam. De mindig öröm látni a jégen az elegánsan sikló és el nem eső embereket.

Az elegáns fabódék kínálatában minden megtalálható, ami szem-szájnak ingere és kötődik a karácsonyhoz. Személyes kedvenceim a termésekből és kerámiából készített karácsonyfadíszek voltak, valamint a kézműves sütinyomók. Utóbbiból vettem is rögtön egyet a leendő mézeskalácsom díszítéséhez. A Szent István téri vásár különlegessége sötétedés után mutatkozik meg,. Ilyenkor az egész tér fénybe borul és félóánként 3D-s képekkel festik meg a bazilika homlokzatát.

Szumma szummárum: rengetegen vannak a vásárban (főként külföldiek) nappal és este is, de nem szabad kihagyni, ha az ember Budapest belvárosában jár. A bazilika melletti ünnepi sokadalom méltán nyerte el a második legszebb karácsonyi vásár címet Európában! 

Fashion Street

Budapest bevásárlóutcája fennállásának 10. éves évfordulója alkalmából igazán kitett magáért és fényfüzérekbe csomagolta magát. Habár van jó pár, főleg ételeket árusító bódé a Deák Ferenc utcán, nekem nem hozza a karácsonyi vásárok hangulatát.Ellentétben a luxusét igen a levegőben lógó cipőkkel, angyalkákkal és ajándékdobozokkal, amelyek este kivilágítva igazán figyelemreméltó látványt nyújtanak. Csakúgy mint az óriási arany X installáció, amelyről nem derül ki, hogy az angol Xmas (karácsony) szóra, vagy pedig a Fashion Street 10 éves évfordulójára utal.

A monumentális fénydekorációk és fehér fénykarácsonyfa mellett az erre járók rénszarvasok és nyalókák társaságában is fotózkodhatnak egy-egy kiállított luxusautó mellett, amelyek rendszámtábláján az angol Merry Xmas felirat díszeleg. Nem értem mondjuk miért nem lehet helyette Kellemes Ünnepeket kívánunk, vagy Boldog Karácsonyt, ha már Magyarországon vagyunk és a magyar fogyasztók felé kommunikálunk. 

Szumma szummárum: a fénydekorációk miatt érdemes végigsétálni az utcán és pár fotót kattintani. Nekem a Fashion Street inkább egy látványos, jól megkomponált produkció hatását kelti katarzis nélkül és nem a karácsony, hanem „vásárolj” valamit érzést erősíti bennem.

Átlagos árak a karácsonyi vásárokban

Forralt bor (3 dl): 900 Ft
Tea (3 dl): 700 Ft
Sült krumpli: 800 Ft
Hamburger: 2300 Ft
Sült gesztenye (10 db): 1000 Ft
Sült kolbász: 2000 Ft
Kürtős kalács: 1200 Ft

Óbuda

Ha az ember meghitt, kevésbé zsúfolt, ugyanakkor szép karácsonyi vásárba vágyik, akkor irány a Szent lélek tér és Óbuda. A Duna felőli oldalon egy óriási, fából épített 16m magas fenyő várja a látogatókat, amely nemcsak a dísz szerepét tölti be, hanem nemes célokat is szolgál. Ugyanis a Magyar Vöröskeresztnek köszönhetően a fenyőfa lebontás után tűzifa formájában rászoruló családokhoz fog kerülni.

Ezzel a vásár máris belopta magát a szívembe, pedig van még itt munkahelyi szófordulatot idézve, zizi-bambi-körhinta is. Ez utóbbi tényleg van a kisgyerekek legnagyobb örömére, meg szuperpuha, kézműves plüss mackók és nyuszik is az egyik faházban. A gyönyörűen kivilágított városháza melletti korcsolyapálya is van, ráaádul  ingyen használattal (korcsolyabérlés: 600 Ft). Jöhetnek is a leszúrt dupla ritbergerek és tripla axelek. A vásárban megfáradva Krúdy Szinbádja, vagy a régi gázlámpa társaságában igazán jól esik elkortyolni egy karamellás forró csokit.

Szumma szummárum: igazi, békebeli hangulatot idéz a vásár, nekem nagyon tetszett. Nincs tömeg, érdekes programok vannak és a bódék kínálatában is fellelni egy-két különlegességet. Bár az ételek-italok árai ahhoz képest, hogy nem a belvárosban van a vásár, ugyanolyan magasak, mint máshol. De ez úgy tűnik adottság.

Városliget

A Vajdahunyad vára mellett helyet kapó vásárba nagy reményekkel indultam. A Városliget az egyik kedvenc helyem Budapesten a Hősök terével együtt. De azt gondolom ezzel nemcsak én vagyok így, hanem a turisták is. A klasszikus lángos, forralt bor, édesség és sajtos standok itt is megtalálhatóak, ám egy fali képeket árusító bódén kívül más érdekességet nem találtam. A Városligetben a gyerekeket egy nagy mézeskalács szív köré épült Meseliget és akadálypálya is várja. Nem volt érte tolongás, ahogy a vásárban is nagy általánosságban, csak lézengtek az emberek. 

Szumma szummárum: Lehet amiatt, mert hétköznap volt, vagy mert más karácsonyi vásár elvonja a látogatók figyelmét, mindenesetre én többet vártam a Városligettől.  Ennek ellenére érdemes egy sétát tenni itt is, mert a Hősök tere, a romantikus gótikus kastély és a mellette lévő műjégpálya bármilyen évszakban megunhatatlan látványt nyújt.

Vörösmarty tér

A végére maradt a klasszikus Vörösmarty tér, amely immár 20 éve ad otthont a budapesti karácsonyi vásároknak. Az adventi időszak hivatalos megnyitójára is itt került sor, amelyet a sajtóközlemény szerint: „Európa legjobb karácsonyi vásárai között tartanak számon, köszönhetően a különleges adottságú térnek, a színvonalas programoknak és portékáknak, valamint a gasztronómiai ínyencségeknek”.

Vasárnap napközben látogattam ki a térre, ahol a kínálat valóban nagyon minőségi és sok különleges ajándékot lehet begyűjteni, az árakat viszont inkább a külföldi turistákra szabták.  A tér közepén felállított, vadászlesre emlékeztető kilátóból szinte az egész Vörösmarty térre rálátni és az óriás adventi koszorúra is, amely a Budapest felirattal együtt nekem inkább marketing célokat szolgál, mintsem a karácsonyi készülődés érzetét kelti.

Szumma szummárum: A Gerbaud épületének esti fényfestése látványos program a vásár kínálata mellett, de akit zavar a zsúfoltság és hosszas sorbanállás, annak nem javaslom a Vörösmarty teret a karácsonyi elmélyülésre. Hiszen az adventi készülődés a várakozás és lecsendesedés időszaka, amelyet egyik vásárban sem lehet megkapni. Ezt belül, önmagunkban kell megkeresni. Ahogy Márai Sándor is mondja:

“Az ünnep az élet rangja, felsőbb értelme. Készülj föl reá, testben és lélekben. Ha az ünnep elérkezik, akkor ünnepelj egészen. Ölts fekete ruhát. Keféld meg hajad vizes kefével. Tisztálkodjál belülről és kívülről.”

Ne maradj le! További hasznos utazós tartalmakért kövesd a Facebook, Instagram és TikTok oldalamat!