• Menu
  • Menu

Kirándulás a múltba újév első napján

Azt mondják, amit újév első napján csinálsz, olyan lesz az éved többi napja is. Noha nem vagyok babonás típus, azért a biztonság kedvéért nem mostam betartottam már szabályt. Így például nem varrtam, vagy fontam (nem mintha tudnék), nem vittem ki a szemetet. Ellenben ettem lencsét, sőt még malacot is, mert az állítólag szerencsét hoz. Miután számot vetettem és értékeltem a 2019-es évet, elindultam az árral szemben a Duna mentén és meg sem álltam a Visegrádi várig. Csak hogy tiszta (l)nappal kezdődjön a 2020, sétáljak egy nagyot, mert akkor az évem többi napja is így fog telni. Mondjuk a fogvacogtató hideget el tudnám engedni belőle.

A Visegrádi vár

A Visegrádi várról szerintem már mindenki hallott. Az osztálykirándulások kedvelt célpontja, a családosok népszerű hétvégi kirándulóhelye, hiszen a vár mellett lévő kalandparkkal, bob pályával, wellness hotelekkel és megannyi túraútvonalával Visegrád valóban egy tartalmas és komplex programot tud nyújtani minden korosztálynak.

Nekem most csak a vár látogatására jutott időm, tekintve, hogy a szilveszteri forgatag sokáig tartott, ám eme szerencsés véletlennek köszönhetem, hogy naplemente idején láttam a várat a maga pompájában, ahonnan az egyik legszebb kilátás nyílik a Dunakanyarra. Talán még a Prédikálószék tudja ezt überelni, viszont ott még nem túráztam, idén ezt pótolni szeretném.

Érdekességek és séta a Visegrádi Fellegvárban

A várba 1700 Ft a belépő, míg az előtte lévő placcon 300 Ft/óra áron lehet a gépjárművet parkoltatni (aktualitás infók ITT). A jegyért cserébe betekintést nyerhetünk több tematikus kiállításba is, mint például egy vártörténeti kiállítás, egy panoptikum, vadászati-harcászati és gazdálkodási kiállítás, valamint a Szent Koronáról is megtudhatunk számos érdekességet. A Visegrádi várban őrizték sokáig, egészen 1529-ig a koronaékszereket, köztük a Szent Koronát is.

A visegrádi találkozó jelentősége

Sok érdekesség fűződik a várhoz. Itt tartották 1335-ben a híres visegrádi találkozót, ami a 14. század közép-kelet európai történelmének legfontosabb „diplomáciai csúcstalálkozója” volt. Károly Róbert magyar király, Kázmér lengyel király és János cseh király szövetséget kötöttek egymással – kiegészülve Bajorország hercegével, bár formálisan három király találkozójáról beszélhetünk. A visegrádi találkozón abban állapodtak meg egymással, hogy Bécs árumegállító jogát kikerülve ezentúl Morva-és Csehországon keresztül haladjon nyugat felé a kereskedelem Magyarországról.

A cseh és lengyel király közötti vitás kérdéseket is megnyugtatóan rendezték és megegyeztek abban is, hogy ha bármelyikük országát külső támadás éri, akkor a többiek kötelesek a másik segítségére sietni. A sikeres találkozót bőséges lakomákkal ünnepelték meg, amelyre Erzsébet királyné november 19-i névnapja tette fel a koronát. Akkor még nem sejthették, hogy rá 100 évre egy másik Erzsébet királynő utasítására épp azt fogják ellopni az egyikük fejéről, és emiatt  Mátyás király hat évig kénytelen lesz korona nélkül uralkodni.

A vár történelmének mérföldkövei

A vár falai között járva elgondolkoztam azon, milyen lehetett az élet a magyar királyok vidéki rezidenciájában egészen a török hódoltságig. Vajon nevetéstől és zsivajtól volt hangos az asszonyház, amelyet Luxemburgi Zsigmond építtetett külön a szebbik nem részére? Milyen lehetett az udvar a reneszánsz időkben? Amikor lant, cimbalom és toboz hangjai töltötték meg a báltermet. Vagy a híres lovagi tornák, ahol az udvarhölgyek kegyeiért versenyeztek a bátor katonák? Akikből mint tudjuk, Mátyás-király uralkodása idején közel 20.000 volt, a híres fekete sereg oszlopos tagjaiként.

Visegrád 1544-ben a törökök kezére került és óriási károkat szenvedett a hódoltság alatt. Nemcsak a vár, hanem a körülötte lévő város is teljesen lakatlanná vált és elnéptelenedett. Ma már elég kevés rész maradt épen az egykori fellegvárból, bár a romok feltárási munkálatai és helyreállítások a mai napig is folynak.

A lemenő nap sugaraiban megfürödve a január 1. ilyen múltba révedősen telt Visegrádon. És bár Carrie Bradshow, a Szex és New York emblematikus figurájához hasonlóan én nem cipőket, hanem utazásokat és élményeket gyűjtök. Egy mondata azért a fejemben kering:

“Vajon lehet-e jövőnk, ha a múltunk a jelenünk?”

Ne maradj le! További hasznos utazós tartalmakért kövesd a Facebook, Instagram és TikTok oldalamat!