• Menu
  • Menu

A téli túrázás aranyszabályai: hasznos tippek és tanácsok

A hideg és a korlátozások sem szabhatnak gátat annak, hogy minél több időt töltsünk a szabad levegőn. De hogyan tegyük mindezt, ha hosszabb-rövidebb túrára készülünk, és mik azok a szempontok, amelyeket érdemes figyelembe venni egy téli kirándulás megtervezésekor? A természetben eltöltött idő sosem elvesztegetett idő, vallom különösen azóta, hogy elkezdtem aktívan kéktúrázni. Most, hogy már túl vagyok a 100. kék kilométeremen és előtte is aktív erdőjáró voltam, összegyűlt annyi tapasztalatom, hogy megosszam veletek, mire figyeljetek oda, ha hidegben indultok útnak. A tippek és hasznos tanácsok nagy része minden időjárási körülmények között megállja a helyét, úgyhogy tavasszal, nyáron és ősszel sem lehet kifogás arra, hogy ne menjetek ki a természetbe.

Tervezés

A túra legfontosabb része már otthon, az íróasztalnál vagy kanapén elkezdődik. Nevezetesen, hogy hova menjünk? Kéktúrázni, körtúrázni, vagy egyszerűen csak kirándulni? A Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai mellett a Természetjáró telefonos alkalmazás is jó platform lehet az előzetes tájékozódásra. A túra megtervezésekor mindig vegyük figyelembe a saját fizikai erőnlétünket, a napkelte és napnyugta időpontjait (télen korábban sötétedik), valamint azt a tényt, hogy az ember óránként 4 kilométert tud megtenni kényelmes tempóban és normál terepen, értsd nem nagy szintkülönbségekkel.

Számoljunk rá pluszban a túra időtartamára legalább 1-1,5 órát, ami a megállókat, étkezéseket és fotószüneteket is tartalmazza. Inkább felül, mint alulkalkuláljuk a túrára szánt időt, abból baj nem lehet. Az őszi és téli szezonban tájékozódjunk előre a vadászati idény által érintett területekről. Mielőtt útra kelünk győződjünk meg róla, hogy véletlenül sem tévedünk egy épp aktuális vadászterepre és érdemes előzetesen megnézni azt is, hol tudsz kiszállni útközben, ha beütne a krach (pl.: sérülés, nem várt események).

Időjárási körülmények

Aranyszabály, ha hosszabb túrát tervezünk (<20-25 km), hogy korán, lehetőleg napkeltekor induljunk útnak, hogy napnyugtáig be tudjuk fejezni. Nagyobb szintemelkedésnél mind a hőmérséklet, mind pedig a talajviszonyok jelentősen változnak, és jó ha figyelembe vesszük azt is, hogy nagyobb esőzések, vagy hóolvadás után bizony sár lesz mindenhol. Én jobban szeretem a fagyott talajt, ha már téli túráról beszélünk, de minden körülményre van megoldás, amelyről később a túrafelszerelések részben beszélünk. Csekkoljuk előző nap mindig az adott helyszín időjárását, várható-e eső vagy szél. Bár sok oldal van, amin előrejelzéseket találhatunk, de az egyik legpontosabb találatot még mindig ez a norvég időjárási weboldal adja.

Közlekedés

Tömegközlekedéssel, autóval vagy kombinált megoldással szeretnél a túra helyszínére eljutni? Buszos-vonatos weboldalként én a menetrendek.hu-t használom és azon tervezem meg, hogy jutok el A-ból B-be. Ez főleg a kéktúrás szakaszoknál fontos, hiszen ott sosem a kiinduló állomásra térünk vissza. Praktikus tanács: mindig csekkold le a hétköznapi és hétvégi menetrendeket. Ami busz csütörtökön két kis település között még jár, az hétvégén már korántsem biztos. A buszokra a jegyet a sofőrnél meg tudod váltani (kis címletekkel készülj), viszont a vonaton csak abban az esetben vásárolhatsz a kalauztól jegyet, ha olyan állomáson szállsz fel, ahol nincs nyitva tartó jegypénztár. Ellenkező esetben pótdíjat kell fizetned (saját bőrömön is megtapasztalva). Ha nem találsz járatot egyik helyről a másikra, érdemes ellenkező irányból is megnézni a menetrendeket, hátha ez lesz a megoldás.

Hasznos térképek és applikációk

Érdemes a telefonunkra offline térképeket letölteni, hiszen nem lesz mindenhol térerő az erdőben. A Google térképet felejtsük el, azon a túraútvonalak amúgy sincsenek jelölve. Ingyenes alkalmazásként én a Locus, Természetjáró és Mapy.cz appokat használom vegyesen. Ez utóbbi egyébként asztali gépen is használható és jól lehet vele előre is tervezni útvonalat. Időjárási alkalmazást is érdemes a telefonunkra telepíteni, hogy menet közben ellenőrizni tudjuk, várható-e csapadék, illetve a napkelte-és nyugta pontos időpontja azon is rajta van.

Túrafelszerelés

Az első és legfontosabb dolog, hogy nem kell felvásárolnod a fél boltot ahhoz, hogy belevágj a túrázásba. Pár dolog azért jó, ha kéznél van, vagy a szekrényben lapul, főleg ha hidegebb időben kelsz útnak, de előre és felesleges kiadásokba ne öld magad. Az első és a legfontosabb, a jó és kényelmes bakancs. Figyelj arra, hogy vízálló legyen, impregnáld rendszeresen (főleg nedves időben), jó ha tartja a bokádat (nekem a félszárú bakancs vált be) és nem árt, ha a sár és hó ellen kamáslival is ellátod. Ez utóbbiból egy térdig érő, cipzáras verzió tökéletesen megfelel a célnak. A lényeg, hogy ne légy nyakig sáros és vizes, mert átázott cipőben és zokniban nem jó dolog az órákon át tartó menetelés.

A zokninál figyelj arra, hogy ne csúszkáljon a cipőben és dörzsölje ki a lábad. Érdemes cipőt olyan szempontok alapján választani, hogy vastag, adott esetben akár két zokni is beleférjen. Én mindig bedobok magammal egy pótzoknit az útra szükség esetére, ugyanígy vezetésnél is egy váltócipő jól jöhet. Extra cikk: lejtmenetben kellemetlen tud lenni, ha az ember lábujja a cipő orrába nyomódik, ezért érdemes a túrázás előtt egy alapos lábkörömvágást végezni.

A nadrág és aláöltözet (pl: cicanadrág, jégeralsó, harisnya) egyéni hőérzet kérdése. Felvehetsz magadra több réteget is alulra, de arra készülj, hogy ha meleged van, mert azért mozgás közben az ember hőt termel, az aláöltözetet biztosan nem tudod könnyen lekapkodni magadról az erdő közepén. Ellentétben a felsőruházattal, aminél fontos, hogy réteges legyen. Egy vékony pamut hosszúujjú, polár pulcsi és rá egy vízhatlan kabát (kapucnis, hogy eső ellen védjen) télre teljesen elegendő. Egy derékmelegítő szintén jó szolgálatot tehet, főleg ha le-föl hajolsz, így megvéd attól, hogy a hátad megfázzon.

Ha bizonytalan vagy, vagy fázós, tegyél be még egy vékony felsőt, amit kicsire össze tudsz hajtani. Sapka, sál, kesztyű az alap. Ez utóbbiból érdemes olyat venni, aminek az ujjbegyein olyan anyag van, amit a telefonod érintőképernyője is érzékel. Máskülönben kapkodhatod le folyamatosan a kesztyűt a kezedről, hacsak nem géppel fotózol.

Hátizsák és egyéb kiegészítők

Ez is az előző kategória, a végtelenségig lehet ugyanis fokozni, mit vigyél magaddal az útra. A legfontosabb, hogy legyen egy jó hátizsákod, amit bírsz is magaddal vinni végig az úton. Nekem a súlyhatár a max: 5-6 kg, annál nehezebbet már megérzi a térdem a nap végére.  A jó hátizsák ismérve, hogy szivacsos a vállpántja, van némi merevítés a hátában. Elől a mell és derék résznél össze lehet csatolni (ez a tehermentesítés is fontos), több zsebe van, amibe külön tudod pakolni a kaját, ruhát, iratokat stb, és a hálós oldalzsebek mellett kis gumipókokszerű fűzők is vannak rajta. Ez utóbbi azért praktikus, mert rá tudsz kötni akár cipőt (ha nagyon hosszú útra mész), illetve a túrabotot is oda tudod fogatni a táska külsejére.

Ha már túrabot. Sokan divatos eszközként tekintenek rá, pedig tényleg jó szolgálatot tesz. A nehezebb talajviszonyokon és lejtőkön segítség, ha tudsz rá támaszkodni, és azt is ki tudod tapogatni, hogy van-e mondjuk a hó alatt gödör. Én csak javasolni tudom a túrabotot, sokkal optimális terhelést és mozgást biztosít. Figyelj arra, hogy állítható legyen a bot, összecsukható, könnyű és a fogója ne gumi, hanem szivacsos anyagú legyen. A kamásliról már beszéltem a ruházatnál. A jeges talajon való biztonságos haladáshoz egy szöges csúszásgátló még jól jöhet, amit egyszerűen, gumipapucsként a bakancs aljára lehet húzni. Esőben védd a hátizsákodat egy ráhúzható, vízhatlan ponyvával a beázás ellen. Ez alig foglal több helyet, mint egy alma, de praktikus megoldás a vízhatlan kabáttal együtt, hogy mindketten megússzátok szárazon.

Étkezés

A korlátozások és különösen a kéktúrák alatt készüljünk arra, hogy sok helyen nincs lehetőség étkezésre útközben. Tehát magadnak kell hoznod otthonról az egész napos élelmet és italt, hacsak nem vagy teve, ami napokig kibírja étlen-szomjan. Télen forró italt vigyünk otthonról, a legjobb ha egy dupla falú termoszba teát töltünk, aminek a kupakja pohárként is funkcionál. A mínuszokban nem fogod tudni meginni a hideg italokat (pl.: víz), a hidratálás pedig fontos.

Trükk: ha forró vizet viszel magaddal egy kulacsban, az pár óra alatt hűl csak ki és nagyobb hasznát veszed, mintha rögtön hideg vízzel indulnál útnak. Az ételekhez hacsak nem szendvicset hozol, érdemes betenni evőeszközt is. Nekem bambuszból készült szettem van, de akár fém és műanyag (használd többször, ne dobd el) is megfelel a célnak.

Kütyük és egyéb praktikus infók

Egy fejlámpa jó szolgálatot tehet a barlangokban, üregekben, de a korlátozott látási viszonyok (pl.: hajnal, sötétedés) között is. Érdemes olyat venni, ami nem elemmel, hanem akkumulátorral működik. Ha nincs fejlámpád, a telefon zseblámpája rövid időre jó megoldás lehet, de ebben az esetben ugye nem szabad az egyik kezed, ráadásul gyorsabban le is merül a telefon. Ha nem vagy biztos abban, hogy kibírja a telefonod egy napig töltés nélkül, vedd le róla napközben az adathasználatot (offline térkép ezért is jó), vagy legyen a hátizsákban egy powerbank is. Sötétedés után ha út mellett közlekedsz gyalogosan, jó szolgálatot tehet és életet menthet egy fényvisszaverő prizma a hátizsákon, vagy egy jól láthatósági mellény is. A biztonság mindennél fontosabb.

Napszemüveg, kézkrém, ajakápoló és erős nap esetén naptej szintén jó, ha kéznél van. Ugyanígy egy összehajtható kispárna is nagyon hasznos találmány, ugyanis nyirkos és vizes időben nem fogsz leülni az erdei padra, meg amúgy felfázás ellen is véd. Nem sok helyet foglal és pillekönnyű polifoamból kapható is van már. Ha egyedül túrázol és nincs, aki fotót készítsen rólad, de szeretnéd megörökíteni magad valahol, egy Bluetooth távirányítóval felszerelt kézi állvány hasznos lehet. Összeköthető a telefonod kamerájával és kevesebb helyet foglal, mint egy fél literes flakon.  Vigyél magaddal alapgyógyszereket az útra, mint fájdalomcsillapító és sebtapasz. Ne legyen rá szükség, de jó ha kéznél vannak és szinte semmi helyet nem foglalnak.

Kéktúrázás kisokos

Mindig tájékozódj előre, hol vannak a pecsételőhelyek. Erről a kektura.hu oldalon találsz részletes leírást, de jó ha a telefonos térképalkalmazásodban is bejelölöd, hogy véletlenül se menj rajta túl, vagy hagyd ki. Vigyél magaddal előre átitatott tintapárnát, hiszen az nincs a helyszínekre kitéve, csak a bélyegző. Én a füzetemet egy vízhatlan és átlátszó borítékban tartom a táskában, ami mind a szamárfülek, mind pedig az elázás ellen megvédi az értékes és már meglévő plecsniket. Készülj arra, hogy sok helyen a pecsételődoboz egy villanypóznán, vagy olyan helyen van, ahol nincs egyenletes felület a bélyegzéshez. Bosszantó tud lenni, ha egy-egy pecsét azért nem sikerül szépen, mert nem tudsz hol bélyegezni. Pont ezért én egy A5 méretű írótáblát bedobok a hátizsákba, ami nem foglal helyet, de jól jön, ha felület kiegyenlítésre van szükség.

Végezetül még egy jótanács. Jó pár nevezetesség (pl.: barlang, kilátó) nem a kék vonalon van, hanem kicsivel mellette. Ha már ott vagy, érdemes rövid kitérőt tenni értük. Hiszen a mozgalom célja nemcsak az, hogy kilométereket gyűjts, hanem miközben mész az úton, megismered jobban hazánk természeti kincseit. Kérlek ügyelj arra, hogy a kincset az utánad következő túrázónak is megőrizd. Ne szemetelj és ne hagyj semmit magad után a természetben, csak lábnyomot. És ne vigyél el magaddal semmit onnan, csak emléket.

Ne maradj le! További hasznos utazós tartalmakért kövesd a Facebook, Instagram és TikTok oldalamat!