• Menu
  • Menu
dalmácia legszebb helyei

Dalmácia legszebb helyei: élmények a horvát tengerparton

Dalmácia Horvátország legdélebbi régiója, amely változatos hegyvidéki tájaival, csodás tengerpartjaival és képeslapszerű szigetvilágával az Adria egyik legkedveltebb üdülőövezetének számít. Bár a strandidőszak már elmúlt, de a jó hír, hogy ha aktív kikapcsolódásra vágyunk, akkor Dalmáciában ősszel kezdődik meg igazán az élet.

A Horvát Idegenforgalmi Hivatal meghívásából öt napot töltöttem Split és Dubrovnik környékén, ahonnan az alábbi élményprogramok és érdekes látnivalók gyűjteményét hoztam el inspirációként nektek.

dalmácia legszebb helyei

Split

A felfedezőtúrát kezdjük is rögtön Split városával, ahova Bécsből közvetlen repülőjárattal, míg Budapestről hálókocsis vonattal könnyedén eljuthatunk. Horvátország második legnépesebb városa, Split történelme egészen a római időkre nyúlik vissza.

17 évszázaddal ezelőtt Diokleciánusz római császár elhatározta, hogy a Splitnek otthont adó a félszigeten építi fel palotáját a nagy római város, Salona közelében, hogy élete utolsó éveit itt töltse. A császár palotája szerencsésen túlélte a történelem viharait, közben pedig egy komplett város épült fel köré, amelyben ideálisan ötvöződik a hagyomány a modernitással, a művészet pedig a történelmi örökséggel.

Split macskaköves óvárosa sok zegzugos utcát rejt, ahol egyre másra érik egymást a hangulatos kávézók és teraszos helyek. Ne féljünk attól, hogy eltévedünk, ugyanis a Szent Dujmo-székesegyház harangtornya végig jó orientációs pontként szolgál.

A templom tetejéről ráadásul csodás panoráma nyílik az egész óvárosra a Marjan-hegytől a pálmafás promenádon át egészen a nyugati Vaskapuig. Ha több napot töltünk a világörökség részét is képező városban, érdemes kiváltani a Split kártyát. Ezzel a belépőjegyek árából jelentős kedvezményeket kaphatunk.

dalmácia legszebb helyei

Neretva torkolat és lápvidék

Az Adria egyik legérdekesebb vidékét a makarskai, peljesac-szigeti és dubrovniki csomópontok találkozásánál találjuk. Itt lép át a Neretva folyó Boszniából Horvátország területére, ahol két ágra szakadva egy csodás lápvidéket hozott létre. A kristálytiszta Norin folyón csónakos túrákra indulhatunk, ahol utunkat végig burjánzó vízinövények és madarak szegélyezik.

Nem gondoltam volna, hogy ilyen vadregényes helyek is vannak a horvát tengerpartok közelében, ahol ráadásul az angolna és a béka ínyenc csemegének számít. Utóbbit állítólag Napóleon honosította meg Dalmáciában, amelyből a Djudja & Mate étteremben többféle verziót is kóstolhatunk. Nekem a ragu volt a kedvencem, polentával tálalva.

Narona Archeológiai Múzeum

1995-ben Vid településén a régészek rendkívüli felfedezést tettek, és páratlan római kori leletekre bukkantak. A feltárások eredményeként ma a Narona múzeumban megcsodálhatjuk Augustus császár tiszteletére emelt templomot, amelyet Kre. 10 körül építettek.

A hely egyik különlegessége, hogy a múzeum konkrétan ráépült a templomra, in-situ jelleggel az eredeti helyén hagyták. A másik érdekessége a Narona múzeumnak pedig az a 17 hófehér márványszobor, amely a császári család tagjait ábrázolja. Sajnos lefejezetlenül, ugyanis a 4. században, amikor lerombolták a templomot, a szobrokat ilyen módon megcsonkították.

Peljesac-félsziget

Sokáig csak Bosznia megkerülésével, de 2022 óta egy új hídnak köszönhetően immár közvetlenül is elérhetővé vált a Peljesac-félsziget Split irányából. A tengerbe hosszan benyúló félsziget és annak öblös tengerpartjai ideális terepet biztosítottak a tengeri hajózáshoz, és stratégiai fontosságúak voltak a történelem során.

A Raguzai (ma Dubrovnik) Köztársaság, amely ezt a területet régen birtokolta, jelentős haderőt állomásoztatott itt, hogy védje a Peljesac-félsziget fantasztikus borvidékeit és kincset érő sólepárlóit. Szerencsére ma már nem kell attól tartanunk az erődszerű városoktól, sőt. Nagyon is megéri ide eljönni barangolni.

Keressük fel Ston városát, amely körül egy 3500 m hosszú, a Kínai Nagy Falhoz hasonló védelmi falat találunk. A fal nem mást védett, mint az ókor és Európa legrégebbi sólepárlóit, amelyben a sókitermelés még ma is folyik.

A hegy másik oldalán, Mali Ston településén egy másik ízletes csemegére bukkanhatunk. A csendes öbölben 30 család foglalkozik osztrigatenyésztéssel, ahol a régi hagyományokat folytatva minden műveletet kézzel végeznek.

A gasztronómiai kalandozásokat folytatva kóstoljunk bort a Matusko pincészetben. A Peljesac-félsziget különösen híres a vörösborairól, a szőlőtőkék ugyanis itt egy 45 fokos dűlőn találhatóak. Régen szamarakkal végezték a szüretelést, ám ma is kötelekkel biztosítják ki magukat az emberek munkavégzés közben.

A Peljesac-félszigeten tett kalandozásainknak ideális zárása lehet Orebic, ahol a hegy tetején lévő ferences kolostor mellől talán a legszebb kilátás nyílik az Adria képeslapszerű vidékére.

Dubrovnik

Dubrovnik, vagy korábbi nevén Raguza világviszonylatban is széles ismertségre tett szert. Nemcsak a népszerű Trónok Harca sorozat miatt, amelynek számos jelenetét itt forgatták. Hanem azért is, mert olyan rendkívüli falat emeltek a város köré, amelynek köszönhetően az ellenségnek soha nem sikerült bevennie. Így szinte teljes egészében épen maradt a város, amelyben látogatóként egy valódi időutazást tehetünk.

dalmácia legszebb helyei

Videóban már sok érdekességet meséltem Dubrovnikról, de azt kiegészítve tudtátok, hogy Szent István koponya ereklyéjét Dubrovnikban a domonkos kolostorban őrzik? Vagy hogy Dalmácia a visegrádi béke után egészen a mohácsi csatáig – bár szuverén állam volt -, de a magyar királyt ismerte el egyetlen uralkodójának?

Dubrovnikban járva nem szabad kihagyni a 2 km hosszú várfalon való sétát, ahonnan csodás kilátás nyílik az óvárosra. Míg ha valaki ennél is magasabbra vágyik, felvonóval máris a környező hegy tetején találhatja magát, ahol légi kerékpáros kalandokra vállalkozhat. Vagy csak elmerülhet Dubrovnik látképének szépségében a szemközti Lokrum szigetével együtt, amelyek után kétség sem férhet ahhoz, miért kapta Dubrovnik az Adria gyöngyszeme jelzőt.

Cilipi

A régió gazdag népművészeti hagyományaival Cilipiben testközelből is megismerkedhetünk. Húsvéttól október végéig a főtéren ingyenes folklór műsorral is várják a látogatókat. Míg a Szent Miklós plébániatemplom melletti múzeumban a hímzések, lábbeli és ruhák társadalom betöltött szerepéről és jelentésébe kaphatunk betekintést.

Cavtat

Ha valaki Dubrovnik nyüzsgése után egy kis csendre vágyik, akkor érdemes a festői szépségű Cavtat felé vennie az irányt. Az árnyas fák ölelésében fekvő kisváros nagyon rendezett képet mutat, ahol Horvátország híres festőjének (Vlaho Bukovac) háza mellett egy ferences templom, kolostor is várja az érdeklődőket. A nyári időszakban pedig Cavtat pihenésre és üdülésre is kiválóan alkalmas.

Ne maradj le! További hasznos utazós tartalmakért kövesd Facebook, Instagram és TikTok oldalamat!