• Menu
  • Menu

Tatai műromok

November utolsó napos hétvégéinek egyikén Tatán tettem egy rövid kirándulást, ahol elsődleges látnivalóként a vízi várat és az Öreg-tavat vettem célba. Ilyenkor késő ősszel már kevésbé zsúfolt a város és tó környéke, szeretek a csendben, háborítatlanul sétálgatni. Na most erre nem volt lehetőségem, ugyanis a vonuló madarak élénk zsivajjal gyülekeztek a tó közepén. Nils Holgersson nyomdokaiba lépve a vadludak után eredtem és bemerészkedtem olyan közel hozzájuk, amennyire az iszapos, süppedős meder engedte.

Profi fényképezőgép híján közeli képet nem tudtam róluk készíteni, de bizton állítom, a távolban lévő madárcsoportosulások vadludakat takarnak. Ennek kapcsán örömteli hírként olvastam a minap, hogy a vonuló madarak nyugalma és védelme érdekében Tata város önkormányzata betiltotta a tüzijátékok használatát november 1 – február 28. között. Éljenek az ilyen kezdeményezések!

Az Öreg-tó körüli kötelező séta után maradt még pár egy-két óra naplementéig. Mit lehet csinálni Tatán, amikor késő november van, majdnem 0 fok és amúgy is kihalt a város?! Helyi telefonos segítségünk a Cseke-tóhoz és a hozzá tartozó angolparkhoz irányított minket, mondván az szép és érdemes megnézni. Jó harminc perces sétával oda is értünk és belépve a kapun azonnal egy bűbájos, mondhatni idealizált kertben találtuk magunkat. Nem mesterkélt, hanem természetes, mégis látszik rajta, hogy műértő kezek munkáját dicséri.

Az utak kacskaringósan vezetnek a fák között, időnként megszakítva egy-egy építménnyel.  Mondjuk egy barlanggal. Rögtön el is gondolkoztam azon, vajon milyen értékes régészeti lelet van itt?! Jó voltam történelemből, de valahogy nem ugrik be semmi emlékkép. Aztán olvasom a táblát mellette, hogy ez nem is egy igazi barlang, hanem mű!? Miért épít valaki műbarlangot?

Tata Angolpark

A lázadás jelképeként. Merthogy ez egy angolpark, amely a felvilágosodás filozófiáján alapul és szembegy minden korábbi, így az abszolutizmus eszméjével is. A tatai angolkert már az építésének idején (1780-as évek) híressé vált az egész európai kontinensen korszerű és meghökkentő kertművészeti alkotásaival. Lássuk csak, mik is ezek pontosan!

Műbarlang

1785-89 között a szentimentalizmus jegyében születtek a műbarlangok, azaz grották. Ezekben nem őseink laktak, bármennyire is ez volt az első gondolatom, ám kétségkívül ennek a vadregényes látszatát keltik. A barlangok esztétikai jellegük mellett hűtésre is szolgáltak, megkönnyítették a nyári meleg elviselését. Egy hűsölő elődöm a barlang belsejében piros borítékkal üzent az utókornak. Bár nem nyitottam fel, feltételezem valami geocaching játék egyik feladványa, vagy szerelmes üzenet lehet.

Műromok

Nem, ezek nem a római időkből származnak. Hanem a vértesszentkereszti apátság középkori faragott köveiből, valamint Szőnyről származó sírkövekből épültek 1785-ben. Az ismeretterjesztő tábla tanulsága szerint: az elsüllyedt szépség iránti vágyódást, egy letűnt kor hangulatát, a pusztulás időtlen képét ábrázolják, amivel elgondolkozásra ösztönöznek. Elérte a célját az alkotás: 24 darab levéldíszes oszlopával és domborműves sírkövével valóban egy időutazásnak lehet részese a látogató. 

Római fürdő

Ha már Tata a vizek városa, akkor nem maradhat ki a romokon átfolyó patakocska, illetve a szintén műromnak álcázott fürdő sem.  Bár javára legyen mondva, ezen a helyen már Mátyás korában is fürdő volt, amelyet Esterházy Ferenc javaslatára alakítottak át római fürdőt idéző rommá. A műromok mellett még számtalan csodás építmény található a tatai angolparkban, mint a török mecset, pálmaház, nyári lak, vagy maga a Cseke-tó, amelynek partján romantikus sétákat lehet tenni romantikus füzek árnyékéban. A szomorúfűz ugyanis a romantika korának szimbóluma volt és hazánkban először itt ültettek ilyen típusú fákat.

A kirándulás emlékét felidézve romantikusan lázadok az ellen, hogy maholnap december van és végérvényesen véget az ősz. Búcsúzom hát kedvenc évszakomtól az alábbi gondolattal:

“És valóban ősszel a föld
Csak elalszik, nem hal meg;
Szeméből is látszik, hogy csak
Álmos ő, de nem beteg.
Aludjál hát, szép természet,
Csak aludjál reggelig,
S álmodj olyakat, amikben
Legnagyobb kedved telik.”

Ne maradj le! További hasznos utazós tartalmakért kövesd a Facebook, Instagram és TikTok oldalamat!