• Menu
  • Menu
indonézia raja ampat utazás traveladdict

Raja Ampat: Indonézia és Nyugat-Pápua érintetlen paradicsoma

Távol a nyüzsgő városok, rohanó hétköznapok és zsúfolt utcák minden zajától. Érintetlen, buja és zöld dzsungelerdőkkel tarkított szigetek, amelyek pontosan úgy néznek ki, ahogy évmilliók során az anyatermészet a legjobb kedvében megalkotta őket. A föld leggazdagabb korallzátonyai, ahol az óceánok és tengerekben élő fajok 75%-a megtalálható.

indonézia raja ampat utazás traveladdict búvárkodás raja ampat indonézia raja ampat utazás traveladdict indonézia raja ampat utazás traveladdict

Meleg szívű és barátságos emberek, akik talán nem is tudják mennyire paradicsomi helyen élnek, de minden látogatót örömmel és nagy mosollyal az arcukon fogadnak. Ez Raja Ampat: Indonézia egyik tartománya és egy varázslatos hely Pápua szigetén.  Egy igazi édenkert a világ túlsó felén, ahova eljutni nem könnyű, ám otthagyni még nehezebb.

Raja Ampat szigetcsoport

Pápuán, az indonéz szigetcsoport legkeletibb szigetén, a Bird’s Head-félsziget északnyugati csücskénél található Raja Ampat, szó szerinti fordításban a „Négy Király”. A több mint 1500 szigetet, homokpadot és zátonyt magába foglaló szigetcsoport nagy része lakatlan, összlakosa a legutóbbi népszámlálások szerint mindössze 65.000 fő.

indonézia raja ampat utazás traveladdict

Raja Ampat négy legnagyobb szigete a Waigeo, Batanta, Salawati és Misool, amelyek keletkezéséhez egy legenda is kapcsolódik. Egyszer régen egy férj és a felesége az erdőbe mentek élelmet keresni, ahol is hét tojásra bukkantak. Bár a férj szerette volna megfőzni őket, de a nő nem hagyta. Éjszaka suttogásra lettek figyelmesek és meglepődve tapasztalták, hogy a tojásokból hat kikelt, amikből négy fiú született.

Ők lettek a négy sziget királyai, akiktől a Raja Ampaton élő négy törzs (ambel, langganyan, kawei, wawiyai) is származik. Egy tojás nem kelt ki, amiből kő lett és vált spirituális ceremóniák kellékévé az itt élők számára.

indonézia raja ampat utazás traveladdict

Utazás Raja Ampatra

Raja Ampatra eljutni a legegyszerűbben Jakartából, Indonézia fővárosából juthatunk el a nemzeti légitársaság, a Garuda Airlines menetrendszerinti járatával. A repülőgépek Sorongban landolnak, ám hogy innen Raja Ampat valamelyik szigetére megérkezzünk, még legalább 1,5 – 2 órás hajókázás vár ránk.  A hosszú repülőutak és átszállások miatt – nekem 36 órába telt Budapestről – ezért a Raja Ampatra készülők általában megpihennek és eltöltenek egy éjszakát Sorongban.

Sorong, Raja Ampat kapuja

Sorong egy 250.000 fős „nagyváros”, annak minden zajával és sajnos szemetével együtt. Egyedül is teljesen biztonságosan felfedezhető, bár sok látnivalója Sorongnak nincs. Én a Swiss-Belhotelben szálltam meg, amely tökéletes választás volt egy éjszakára ár-érték arányban is. A szobák kényelmesek, a reggeli bőséges, és még egy medence is található a szálloda udvarán.

A Tembok Berlin mellett, ami a helyi piac, a Saga Áruházban minden fontos dolog megtalálható. A városon belüli közlekedéshez én a taxit, robogót, vagy a helyi buszt javaslom gyaloglás helyett. Már csak a távolságok, meg amiatt is, mert nincs sehol járda, plusz nagyon olcsó. Legegyszerűbben a szálloda recepcióján kérhetsz taxit, de a Grab alkalmazás segítségével is hívhatsz, plusz az utcán a sárga buszra/vagy robogóra való felszállás leintés alapján is jól működik.

Hasznos tanácsok Raja Ampatra való utazáshoz

Telefonálás

A beutazáshoz és vízumhoz szükséges információkról – ahogy minden más utazásnál -, úgy Indonézia esetében is a konzuli szolgálat oldalán érdemes előzetesen tájékozódni. Ezeken túl ami fontos és praktikus információ, hogy Indonéziában 2020 tavasza óta minden külföldi telefonkészüléket regisztrálni kell abban az esetben, ha helyi (adat)kártyát szeretnél használni. Ha hosszabb az átszállási időd, ezt akár már Jakartában a reptéren is elintézheted, de legutolsó esetben Sorongban van rá lehetőséged. Telkomsel kártyát szabad venni, Nyugat-Pápuán ugyanis más szolgáltatónak a lefedettsége nem jó.

Az indonéz kártya pedig tényleg csak abban az esetben fog működni, ha a telefonod IMEI száma regisztrálva van a szolgáltató rendszerében. Plusz, a megadott adatforgalom nem használható korlátlanul, meg van adva, hogy az adott GB-ból mennyi használható közösségi média felületekre (pl.: Instagram, TikTok), Google keresésre, stb.

Pénzváltás

Sorongban a telefonkártya intézés mellett néhány más, praktikus dolgot is érdemes elintézni. Raja Ampaton nincsenek ATM-ek és a bankkártyádat is a resortokon kívül nem fogod tudni máshol használni, így készpénzként kellő indonéz rúpia legyen nálad. Több váltó és bank is működik Sorongban, ez az utolsó állomás, ahol a váltást el tudod intézni.

Vásárlás és alkohol

Tekintettel arra, hogy Indonézia nagy része muszlim vallású – bár Raja Ampaton keresztények élnek – alkoholt csak dedikált helyeken lehet vásárolni. Sört és bort – ha később resortban szállsz meg -, tudsz helyben is venni, de úgy meglehetősen drága. Sorongban a Saga áruházban érdemes betárazni, vagy a reptéri duty free üzletben is vásárolhatsz alkoholt előre.

Ami az élelmiszereket illeti, Raja Ampat falujaiban lehet találni boltokat, viszont a kínálat minimális és főként tartós élelmiszerekre. Így amire szükségünk lehet az ott tartózkodás alatt, érdemes előre Sorongban megvenni.

Szállás és komfort

Sorongban a szállodákban édesvíz folyik a csapból, azonban Raja Ampaton – legyen az homestay vagy resort – sósvíz keverékével fogsz találkozni. Itt nincsenek folyók, így az iható és tiszta víz drága. A legtöbb helyen az esővizet felfogják, és bekeverve a tengervízzel biztosítják a mosakodás, fogmosás lehetőségét. Iható vizet kancsókban kaptunk a szobákhoz minden nap, illetve ballonból tölthető formában is rendelkezésre állt.

Raja Ampaton a szállások többsége a hagyományos, pápuai építkezési stílust követi, ami vízen álló cölöpkunyhót jelent, természetesen anyagokból font tetőkkel és oldalfalakkal. De a szárazföldön találkozni téglából épített házakkal is, főleg a lakott szigeteken. Mivel a bogarak, pókok, gekkók és a patkányok (!) természetes velejárói a hiányosan zárható épületeknek, ezért semmilyen élelmet nem célszerű a szobában tárolni.

Én a Kri Eco Resortban szálltam meg, ahol a Papua Diving helyi búvárbázis is működik. Nagyon jó szívvel ajánlom őket minden tekintetben. A szigetet pedig már csak amiatt is, mert itt találhatóak a világ halfajban leggazdagabb korallzátonyai, de erről később még lesz szó.

Időjárás és öltözködés

Raja Ampat időjárása a trópusi, Egyenlítő közeli fekvésének köszönhetően gyakorlatilag egész évben ugyanolyan. Nincsenek kiugró időszakok, már ami a hőmérsékletet és csapadékot illeti. Esni szinte minden nap eshet, míg a hőmérséklet nappal 28-32, míg este 20-22 fok között ingadozik.

Ehhez társul egy magas, 80% feletti páratartalom, így a szauna hatás mellett ne számítsunk arra, hogy a kimosott ruháink gyorsan megszáradnak. Raja Ampaton mondjuk a fürdőruha, papucs, pár sort és póló mellett nagyon másra nincs is szükség. Maximum egy zárt cipőre túrázáshoz, ami akár egy úszócipő is lehet.

Raja Ampat legszebb helyei

Én elsősorban búvárkodási céllal érkeztem Raja Ampatra, amelyhez a Kri szigeten található Papua Diving eco resortja biztosította a fix kiindulóhelyet. Naponta általában 2-3 alkalommal merültünk csónakból, de a két hét során, amit Raja Ampaton töltöttem, nagyon sok szép szárazföldi helyre eljutottam. Mutatom is, hogy mik voltak a kedvenceim. Ha pedig még több indonéz tartalomra vagy kíváncsi, látogass el az Instagram vagy a Facebook oldalamra.

Arborek

A mindössze 40 családot és alig 200 főt számláló Arborek település különleges színfoltja Raja Ampat szigetvilágának. Más falutól eltérően az itt élő nők ahelyett, hogy halászként segédkeznének a férjük oldalán, megélhetésként inkább a kézműves tevékenységet választották. Csodaszép, pandan levélből font zsinóros táskákat (noken) és kosarakat készítenek, amelyeket helyben meg lehet vásárolni, támogatva ezzel is a helyi közösségeket.

A sziget másik fő attrakciója a tánc, amelyet fiatal lányok és fiúk adnak elő hagyományos nyugat-pápuai öltözetben. Eleinte nagyon szégyenlősek voltak, de a látogatás végére olyan jól összebarátkoztunk, hogy nemcsak hogy megengedték, hogy lefényképezzem őket és bepillantást nyerjek a törzsi testfestések folyamatába, de még közös képek is készültek.

Felszín alatti világ

A víz alatti szerelmesek számára a Raja Ampat nem véletlenül tartozik a világ legvágyottabb úticéljai közé. A Négykirályok szigetein belüli terület óriási, 9,8 millió hektárnyi szárazföldet és tengert foglal magában, ahol 540 fajta korall, több mint 1000 fajta korallhal és 700 fajta puhatestű él. A The Nature Conservancy and Conservation International jelentés szerint a világ fajainak körülbelül 75%-a megtalálható Raja Ampat vizeiben.

búvárkodás raja ampat búvárkodás raja ampat

A merülőhelyek közül kiemelkedik a Kri szigete, amelynek házi zátonyán egyetlen merülés alkalmával a tudós, Gerald Allen, 374 különböző fajt számolt össze. Ezzel a teljesítménnyel ez a világ leggazdagabb, felszín alatti élővilág rendszere. De említhetném még a fantasztikus helyek között a Manta Sandyt, ahol manta rájákkal lehet találkozni, a Melissa’s Garden koralljait, vagy a Sardine Reef elképesztő makréla, barrakuda és jackfish rajait.

búvárkodás raja ampat

Egy biztos: Raja Ampat tengeri élővilága nemcsak a búvárok, de a sznorkellezők számára is felejthetetlen élményeket tartogatnak. Egy dologgal azonban vigyázzunk: az áramlatok rendkívül veszélyesek és erősek, így merülni csak kellő tapasztalattal és helyi guide-dal javasolt.

YouTube video

 

Lakatlan szigetek

A merülések között számos lakatlan szigeten tartottunk pihenőt és kávészünetet, amelyek közös nevezői a valószerűtlenül türkiz vizek, fehér homokos partok és érintetlen természeti környezet voltak. Hasonló, képeslapos környezettel utoljára a Maldív-szigeteken találkoztam. Ám Raja Ampat vadregényes, és kevésbé turistás jellege miatt az én szívemhez sokkal közelebb áll.

 

A partokon sétálva bármennyire is csábító opciónak tűnik egy-egy szép kagyló vagy csigaház hazahozatala, ne tegyük. Ugyanis ez szigorúan tilos, már csak amiatt is, mert szinte Raja Ampat egész területe természetvédelmi oltalom alá tartozik.

Mangrove erdők és különleges élőlények

Raja Ampat hihetetlen vadvilága nem áll meg a víz alatt. A szigeteket behálózó sűrű dzsungel olyan különleges élőlényeknek ad otthont, mint a paradicsommadár, amellyel Sawinggrai települése mellett volt szerencsénk találkozni. Szintén csak itt él, azaz endemikus faj a foltos kuszkusz is, egy erszényes emlős, amely volt olyan bátor és az egyik este leereszkedett Kri szigetén közel. De láttunk gyümölcsevő denevéreket is, akik vijjogva verték fel a találóan csak Bat Islandnek hívott apró sziget csendjét, és megmentettünk két kókuszrákot is a forróvizes fazékba dobás elől.

A mangrove erdőkben viszont hiába kerestük a krokodilokat, velük sajnos nem jött össze a találkozó. Mondjuk ez nem tudom melyik félnek örömhír. Viszont fantasztikus érzés és kaland volt elveszni a Hidden Bay és Passage gombaformájú szigetei közt, ami tényleg egy annyira rejtett átjáró Gam szigetén, hogy konkrétan a térképen is szárazföldként van jelölve.

Piaynemo

Ha a víz alatti világ Raja Ampat egyik fő vonzereje, akkor a másik biztosan az elképesztő, felszín feletti táj. Már-már olyan érzésem volt, mintha gondosan megtervezték és elhelyezték volna az apró sziklaszigeteket a kristálytiszta kék víz és a ragyogó kék ég között. De mindez a természet és az idő műve, hogy a 400 millió évvel ezelőtti üledékes szigeteket ilyen formájúra koptatta.

indonézia raja ampat utazás traveladdict indonézia raja ampat utazás traveladdict

A Piaynemo kilátóból nyíló panoráma számomra a Raja Ampat-i utazás top élményét adta. Nemcsak azért, mert a maga 122,5 méterével ez volt a legmagasabb pont, ahova a szigetvilágban eljutottam. Hanem mert ilyen szép helyet tényleg eddig életemben nem láttam.  Nem véletlenül került be a Piaynemo kilenc másik geoparkkal együtt az UNESCO világörökségek közé és vált Raja Ampat ikonikus jelképévé.


indonézia raja ampat utazás traveladdict

Mosolygó tekintetek és apró falvak

Az emberi tényező önmagában nem látványosság, de hadd meséljek el egy példát, miért gondolom mégis külön említésre fontosnak. Sétára indultunk a Kri szigetén lévő kilátóhoz, ahol jelzetlen utak és ösvények híján hamarosan a dzsungel közepén találtuk magunkat. Nagy nehézségek és sziklamászások közepette lejutottunk vissza a partra, ahol egy csónakban ülő helyi családdal találkoztunk.

 

Nem volt nálunk elegendő folyadék, ezért kérdeztük, hogy eladó-e a kókuszdió mellettük, mert szívesen megvennénk tőlük. 15.000 rúpiát kínáltunk darabjáért, hiszen tudtuk, hogy ennyi egy kókuszdió ára. Nem fogadtak el érte pénzt, szinte sértésnek vették magát a kérdést, és ingyen két felvágott diót a kezünkbe nyomtak. De ugyanez a helyzet megismétlődött Mansuar szigetén, Sauwandarek településen is, ahol egy idős fafaragó bácsi kerített friss kókuszdiót önzetlenül, és szívből érkezően.

 

Sok tekintetben visszaadta az indonéz út az emberek alapvető jóságába vetett hitemet. Meg azt is, hogy a “szívességbank” nemtől, kortól, közös nyelvtől és minden érdektől függetlenül is, de még működik.

Ne maradj le! További hasznos utazós tartalmakért kövesd a Facebook, Instagram és TikTok oldalamat!