• Menu
  • Menu
hóvirág alcsúti arborétum

A tavasz csodája: hóvirág ünnep az Alcsúti Arborétumban

Ha valami igazán különleges látnivalóra vágysz, tegyél egy sétát az Alcsúti Arborétumban a tavasz közeledtével. A Budapesttől alig 40 perc autóútra fekvő természetvédelmi területen hazánk legnagyobb összefüggő virágszőnyege vár rád, és a hóvirág ünnep, amelynek az Alcsúti Arborétum ad otthont. Pár napja látogattam el ide, és a hely ezúttal sem okozott csalódást. De mit érdemes tudni a hóvirág ünnepről és az arborétumról?

Az arborétum születése

A mai alcsúti arborétum 40 hektáros területe 1819-ben került József nádor birtokába. A hírhedten rossz minőségű földet azért vásárolta meg, hogy példát mutasson a magyar nemzetnek, hogyan lehet felvirágoztatni a kopár területeket. Munkájának eredményeként néhány év alatt messze földön híres mintagazdasággá változott Alcsút.

József nádor közel 300 növényfajt honosított meg a birtokán, és a Csaplári-erdőkből éppúgy hozatott ide növényeket, mint Európa más országaiból. Az első hóvirág tövek az 1800-as évek első felében kerültek Alcsútra, amelyek ma már virágszőnyegként terítik be a fák alatti területeket a látogatók legnagyobb örömére.

alcsúti arborétum hóvirág traveladdict alcsúti arborétum hóvirág traveladdict

Az alapító, József nádor maga is aktívan részt vett kertészként a romantikus tájkép megtervezésében és kialakításában, ahol feleségével, Hermina anhalti hercegnővel éltek.  Az alcsúti birtok angolkert jellegű formáját 1825-től kezdte elnyerni.

Hóvirág ünnep

Tavasszal az arborétum egy egyedülálló látványosságnak ad otthont, nevezetesen a két és fél hektáron elterülő hófehér virágmezőnek, amelyet időjárástól függően március közepéig csodálhatnak meg a látogatók. Az Alcsúti Arborétumban 7 hóvirágfaj 24 fajtája tekinthető meg, köztük a pompás hóvirág, a kikeleti hóvirág, a krími vagy redőslevelű hóvirág és a levantei hóvirág.

Az Alcsúti Arborétumban található hazánk legnagyobb hóvirág mezője.
Tavaszi tőzikével is lehet találkozni az arborétum területén

A tavasz első hírnökei nemcsak itt, hanem minden előfordulási helyükön védett növénynek számítanak 2005 óta, eszmei értékük 10.000 Ft. Látogatásunk során ügyeljünk arra, hogy ne térjünk le a kijelölt útról. Ne tapossuk le a virágokat és ne tépjünk le belőlük egy szálat sem, mondván, jó lesz otthonra a vázába, mert ez szigorúan tilos.  További információ a hóvirág ünnepről, nyitvatartásról és aktuális információkról az Alcsúti Arborétum honlapján érhető el.  Ha pedig a rododenron ünnepre vagy kíváncsi, májusban látogass el Szombathelyre, ahol azáleák ezreitől illatozik a Kámoni Arborétum.

alcsúti arborétum hóvirág traveladdict alcsúti arborétum hóvirág traveladdict

Az arborétum ma

Az Alcsúti Arborétumot nem csupán a hóvirágok miatt és tavasszal érdemes felkeresni. A húsz év gondos munkájával kialakított angolpark a hazai kertművészet remeke, amely platánsorával, tulipánfáival, kőriseivel minden évszakban felhőtlen szórakozást nyújt a természetkedvelők számára.

Tavasszal nem csak a hóvirág nyílnak Alcsúton
Az arborétum területén lévő platánsor hossza eléri az egy kilométert is
alcsút arborétum traveladdict
Az Alcsúti Arborétum információs térképe. Forrás: https://www.alcsuti-arboretum.hu/

Az egykori tündöklő főúri birtokból és kastélyból mára nem sok maradt meg, már ami az épületeket illeti. A kastélyt 1944-ben a szovjet csapatok bevonulása után a Habsburg család elhagyta, abban a reményben, hogy hamarosan visszatérnek ide.

Az alcsúti kastély egykor Magyarország legnagyobb klasszicista stílusú épülete volt. Mára csak a homlokzati fal mutatja egykori nagyságát és pompáját

Erre nem kerülhetett sor, ugyanis a kastélyt felégették, később pedig a parkkal együtt a területet államosították. Ám a park területén épen megmaradt épületek, mint a Babaház, a Gloriette és a Medveház hűen mesélnek arról, milyen pompás élet lehetett itt egykor az angolpark falain belül.

alcsúti arborétum traveladdict alcsúti arborétum traveladdict alcsúti arborétum traveladdict

Ne maradj le! További hasznos utazós tartalmakért kövesd a Facebook, Instagram és TikTok oldalamat!