• Menu
  • Menu
hydra görögország utazás

Hydra, Görögország és az Égei-tenger mesés szigete

Görögországban 6000 sziget található – ha a legparányibbakat is számoljuk -, amelyek közül kicsivel több mint 200 lakott. Az ország évtizedek óta töretlen népszerűségnek örvend a turisták körében, különösen Santorini, Mykonos, Kréta, Korfu, Rodosz és Zakynthos szigete, teljesen megérdemelten.

Az Égei-tenger vize a görög partoknál olyan kék és tiszta, mint kevés helyen. Ám ha mindez önmagában nem lenne elég mágnes, mellé kultúra, ókori romok és hamisíthatatlan görög konyha is társulnak.

Számos szigeten jártam és tényleg igaz az a mondás, ha nyaralásról van szó, egy görög szigettel nehéz mellényúlni. Ám ha valaki egy igazán autentikus helyre vágyik Görögországban, ahol autók és motorok teljes hiányában igazi élvezet a séta, keresse fel Hydra szigetét, nem fogja megbánni.

Hol helyezkedik el pontosan Hydra?

Hydra a Szaróni-szigetekhez tartozik és 76 km távolságra fekszik Athéntól délre. A tökéletes görög szigetélményt kínálja, amelyért még csak nem is kell hosszú utat megtenni az Égei-tengeren. Athén Piraeus kikötőjében naponta többször indulnak járatok Hydra szigetére, amelyek 2 óra leforgása alatt röpítik el az utazókat erre a különleges csengésű szigetre.

Hydra nevének eredete

Hydra neve szó szerinti fordításban vizet jelent, amely a szigeten lévő természetes vízforrásokra utal, amelyek mára már elapadtak, és nem léteznek. Más magyarázat szerint a sziget a mitológiai szörny, a Lernaiai Hüdra után lett elnevezve. A mocsárban élő 9 fejű sárkányt Héraklésznek kellett legyőznie, ami azért volt roppant nehéz feladat, mert miután legvágta az egyik fejét, rögtön kettő nőtt ki belőle.

Idegenvezetőnk elmondása alapján Hydra körül pont 9 kicsi sziget van, ami a kígyó 9 fejét jelképezi. Meg amúgy sincs görög sziget mitológia nélkül, bár Hydra eredete ennél jóval korábbi időszakokra nyúlik vissza, egészen az i.e. 3. évezredre.

hydra görögország utazás

Hydra és hírességek

A szigetnek mindössze egy városa van, a kikötő, ahova a menetrendszerinti járatok mellett yachtok, motorcsónakok és vízitaxik ringatóznak a vízen. Mint megtudtam, Hydra nagy népszerűségnek örvend az társadalmi elit, rocksztárok és művészek körében, akik gyakran kötnek ki magán yachtjukkal a szigeten.

1956-ban Sophia Loren itt játszotta a szivacsbúvár szerepét a Boy on a Dolphin című filmben, amely a kis szigetet a nemzetközi színtérre helyezte. Az 1960-as évekre Hydra a hírességek, tehetős turisták, valamint művészek és írók kedvelt menedékhelyévé vált. Többek közt Aristotle Onassis, Maria Callas, Leonard Cohen, Eric Clapton és a Rolling Stones tagjai is megfordultak itt. Mellette pedig olyan művészek, mint Picasso, Chagall és Miller is méltatták a Hydra szépségét és merítettek belőle ihletet.

A néhai kanadai dalszerző, Leonard Cohen pedig nemcsak meglátogatta, de egy évig itt is élt, és itt inspirálódott a “Bird on the Wire” című dalának megírására. Az emigráns költő tiszteletére a város az előtte lévő utcát róla nevezte el. Nem mintha az utcanevek sokat jelentenének — a helyiek figyelmen kívül hagyják a címeket, és kevés utca van felcímkézve.

Különleges hangulatok Hydra szigetén

Első pillantásra Hydra nem különbözik szomszédaitól. Mint az Égei-tenger más szigetein, itt is fehérre meszelt házak, macskaköves utcák, illatos jázmin és buja murvafürt bokrok várnak az ideérkezőkre.

Ami azonban különlegessé teszi Hydrát, az a közlekedési mód, vagyis annak a hiánya. A helyiek ugyanis ellenállva a motorizációnak, autó helyett továbbra is szamarakkal, apró termetű lovakkal és öszvérekkel közlekednek.

A 2000 fős lélekszámú szigeten mindössze 4 autó használata engedélyezett: kettő a szemetet szállítja, egy a tűzoltó, egy pedig a mentő. Minden más berregő jármű, így a motorkerékpár használata is teljes tilalmat élvez.

Bár közlekedési dugó így is ki tud alakulni, amikor a keskeny utcákon a bőröndökkel és zsákokkal megrakott szamarak elindulnak a hegy felé. Az utcákat betöltő patkóhangok kimondottan üdítően hatottak a mai, modern világban. Jó volt látni, hogy itt az élet továbbra is lassú mederben folyik nap mint nap, és csaknem annyi macska van itt, mint Cipruson, legnagyobb örömömre.

Érdekességek és életképek Hydra szigetéről

Hydra hatalmas, kőből épült rezidenciái erődítményekhez hasonlóan emelkednek ki a sziklás tájból.
A szépsége főként abban rejlik, hogy egy kávézó teraszán ücsörgünk, vagy céltalanul barangolunk a macskaköves utcákon.
A sziget nemcsak népszerű vitorlázási célpont, hanem építészeti szempontból is nagyon érdekes, számos olasz művész által épített luxusrezidencia található itt.
Mintegy 300 templom és 6 kolostor található itt, szinte az év minden napjára jut egy.
Hydra egyik híres szülötte Elena Votsi, az olimpiai medálok designjának tervezője.
A zászlója sok szimbolikus elemet tartalmaz, de az egyik legérdekesebb a felirata: H Tan H Epi Tas. Ezt a spártai anyák mondták a fiaiknak mielőtt háborúba mentek. Azt jelenti: Gyere vissza győztesen vagy halottan. Hozd vissza a pajzsodat, vagy téged hozzanak vissza rajta holtan.
A kikötőben vízitaxik sorakoznak, amelyekkel az utazók az eldugott strandokra és tavernákhoz tudnak eljutni a szigeten.
A sziget olyan családok otthonául szolgált, mint a Kountouriotis, Miaoulis, Kriezis, Tompazis, akik vezető szerepet játszottak az 1821-es görög forradalomban.
A függetlenségért küzdő harcosainak házai ma főként múzeumokként szolgálnak, és betekintést nyújtanak a görög történelembe.
Egy szélmalom is található a szigeten, amely nem hófehér, mint Santorini szigetén, de nagyon hangulatos.

Az 1930-ban alapított cukrászda különlegessége ez a mandulás édesség.
Rozsdás ágyúk szétszórtan hevernek a városban, máshol horgonyok díszítik a tereket.
Mati, azaz az ördög szeme a görög kultúra része, amely szerencsét hoz és megvéd a gonosztól.

Az egyetlen úszóhely Hydra városában lépcsőkön vezet le a járdáról egy kis betonteraszra, ahonnan létrákról lehet belemerészkedni a tengerbe.
A Koimisis tis Theotokou (Dormition of the Virgin Mary) a sziget legszebb kolostora.

A 17. században épült, háromhajós kupolás bazilika egy templomot és két márvány harangtornyot foglal magában.
A kolostor épületei ma a városházának adnak otthont, míg az egykori szerzetesi cellákban található Hydra Egyházi Múzeuma.
Hydra egy történelmi múzeummal is büszkélkedhet, de idegenvezetőnk elmondása szerint itt található a világ legrégebbi tengerészeti akadémiája is.
A Mandraki-öböl a sziget egyik homokos strandja, ahova csak hajóval juthatunk el.
Hydra egyik szimbóluma Jeff Koon alkotása, ez a nap installáció. A 2.3 méteres nap korongja Apollo templomaként ragyogja be az Égei-tengert és a Szaróni-szigeteket.
Ne maradj le!  További hasznos utazós tartalmakért kövesd Facebook, Instagram és TikTok oldalamat!