• Menu
  • Menu

Zamość – a lengyel reneszánsz gyöngyszeme (X)

Zamość a reneszánsz ideális városának született – mára pedig felvették az UNESCO Világörökségi Listájára. Zamość városát az Itáliába belehabarodott lengyel királyi kancellár, Jan Zamoyski álmodta meg. Így jött létre a puszta mező kellős közepén, távol a Lengyel Nemesi Köztársaság főbb központjaitól, a reneszánsz gyöngyszeme. A sokszor korszerűsített falgyűrűvel körülvett Zamość egy igazi erődváros volt.

A történelem városa

Zamośćban, óriási apparátus bevetésével évente megrendezik a „Zamośći Erőd Ostromát” az erőd melletti Mars-mezőn, amelyet gondosan öntözött gyep borít, és stílusos lámpásokkal megvilágított járdák és bicikliutak szelnek át. Az eseményen megtekinthető csaták, lovagi tornák, kardvívó- és íjászbemutatók, valamint az egykori udvari élet és a régi mesterségek bemutatóihoz a zamośći Óvárost körülölelő hatalmas falak és bástyák adják a hátteret. Itt, aki kedvet érez hozzá, még egy ágyút is elsüthet!

A Zamośći Fegyvertár, amely az országban egyedüliként őrizte meg eredeti funkcióját, így ma a XVII-XIX. századi fegyverzet és katonai felszerelések tekinthetők meg benne. A vasbetonból épült, üvegtetős „Függönyös Pavilon” pedig egy multimediális technológiával telerakott kiállítást rejt a két világháború témájában, drótakadályokkal, lövészárkokkal és harci repülőgépek modelljeivel.

Kihagyhatatlan

Zamość főtere ugyanúgy virágzik, mint évszázadokkal ezelőtt. Az idegenvezetők korabeli öltözékben mutatják be a teret. Elvezetnek a Városháza Melléképületének Földalatti Járataiba, ahonnan olyan kapitális régészeti leletek kerültek elő, mint pl. egy kétszázéves víztartály. Elkalauzolnak a történelmi öltözetek „Csipke, Turnűr, Bársony” címmel berendezett kiállítására, a karámba, ahol megtekinthetjük a város makettjét, és megmutatják Lengyelország legjobb állapotban fennmaradt késő reneszánsz zsinagógáját is. Érdemes megnézni az Örmény Házakban berendezett Zamośći Múzeum gyűjteményét is. Ezek az épületek azokból az időkből fennmaradt emlékek, amikor e földön a lengyel, olasz, német, ruszin, örmény, görög és zsidó békességben megfért egymás mellett.

A Főtéren található Lengyelország legrégibb gyógyszertára, a XVII. századból fennmaradt „Rektorska” patika. Az Óváros főtere számos ciklikusan megrendezett rendezvény színhelye. Ilyen az Utcai Művészek Fesztiválja, az Eurofolk Nemzetközi Népművészeti Fesztivál, a velencei karneválra emlékeztető Hetmani Vásár, vagy a már négy évtizedes múlttal büszkélkedő Zamośći Színházi Nyár, amelynek előadásai a Főtér, az erődrendszer és a város új és új szegleteivel ismertetik meg az idelátogatókat.

Zamość legnagyobb celebje a várost alapító Jan Zamojski volt. A városalapító, aki az általa alapított reneszánsz székesegyházban található családi kriptában más családtagjaival együtt nyugszik, és ma is őrködik városa felett – az egykori Zamoyski-palota, (ma gimnázium) épülete előtt álló lovasszobor képében. Ő alapította a Zamośći Akadémiát is, amely a harmadik volt az országban, a krakkói és a vilniusi után.

Zamośćban a városnézés történhet gyalogosan, kerékpáron, elektromos kisbuszon vagy rolleren, tematikus útvonalakon: a látképorientált, az erődnéző, a természetjáró vagy a Zamośći Női Emlékúton, amely az elmúlt századokban a hazáért vagy a női egyenjoghúságért küzdő nőkről emlékezik meg. Érdemes megismerni az éjszakai várost is, például Lengyelország leghosszabb múltra visszatekintő szimfonikus zenekarának koncertjét hallgatva. A Rynek Wodny téren megcsodálhatjuk az ottani szökőkutat működtető gépezetet, és megtekinthető Bajdał és Dusiołek figurája, akik a Zamośćban irodával rendelkező híres lengyel költő, Bolesław Leśman versének főhősei. Végül érdemes időt szánni az ország egyik legkorszerűbb állatkertjére is, ahol az EU és Ukrajna közös határán elfogott állatokat is gondozásba veszik. (X)