• Menu
  • Menu

A tavasz első csodája: hóvirág ünnep az Alcsúti Arborétumban

Ha valami igazán különleges látnivalóra vágysz, látogass el az Alcsúti Arborétumba március elején. A Budapesttől alig 40 perc autóútra fekvő természetvédelmi területen hazánk legnagyobb összefüggő hóvirágmezője vár rád, amely a szabályok betartásával a korlátozások ideje alatt is látogatható minden nap 10 és 18 óra között.

Az arborétum születése

A mai alcsúti arborétum 40 hektáros területe 1819-ben került József nádor birtokába. A hírhedten rossz minőségű földet azért vásárolta meg, hogy példát mutasson a magyar nemzetnek, hogyan lehet felvirágoztatni a kopár területeket. Munkájának eredményeként néhány év alatt messze földön híres mintagazdasággá változott Alcsút.

József nádor közel 300 növényfajt honosított meg a birtokán, és a Csaplári-erdőkből éppúgy hozatott ide növényeket, mint Európa más országaiból. Az első hóvirág tövek az 1800-as évek első felében kerültek Alcsútra, amelyek ma már virágszőnyegként terítik be a fák alatti területeket a látogatók legnagyobb örömére.

Az alapító, József nádor maga is aktívan részt vett kertészként a romantikus tájkép megtervezésében és kialakításában, ahol feleségével, Hermina anhalti hercegnővel éltek.  Az alcsúti birtok angolkert jellegű formáját 1825-től kezdte elnyerni.

Hóvirág ünnep

Tavasszal az arborétum egy egyedülálló látványosságnak ad otthont, nevezetesen a két és fél hektáron elterülő hófehér virágmezőnek, amelyet időjárástól függően március közepéig csodálhatnak meg a látogatók. Az Alcsúti Arborétumban 7 hóvirágfaj 24 fajtája tekinthető meg, köztük a pompás hóvirág, a kikeleti hóvirág, a krími vagy redőslevelű hóvirág és a levantei hóvirág.

Az Alcsúti Arborétumban található hazánk legnagyobb hóvirág mezője.
Tavaszi tőzikével is lehet találkozni az arborétum területén

A tavasz első hírnökei nemcsak itt, hanem minden előfordulási helyükön védett növénynek számítanak 2005 óta, eszmei értékük 10.000 Ft. Látogatásunk során ügyeljünk arra, hogy ne térjünk le a kijelölt útról. Ne tapossuk le a virágokat és ne tépjünk le belőlük egy szálat sem, mondván, jó lesz otthonra a vázába, mert ez szigorúan tilos.  További információ a hóvirág ünnepről, nyitvatartásról és aktuális információkról az Alcsúti Arborétum honlapján érhető el.

Az arborétum ma

Az Alcsúti Arborétumot nem csupán a hóvirágok miatt és tavasszal érdemes felkeresni. A húsz év gondos munkájával kialakított angolpark a hazai kertművészet remeke, amely platánsorával, tulipánfáival, kőriseivel minden évszakban felhőtlen szórakozást nyújt a természetkedvelők számára.

Tavasszal nem csak a hóvirág nyílnak Alcsúton
Az arborétum területén lévő platánsor hossza eléri az egy kilométert is
alcsút arborétum traveladdict
Az Alcsúti Arborétum információs térképe. Forrás: http://www.alcsuti-arboretum.hu/

Az egykori tündöklő főúri birtokból és kastélyból mára nem sok maradt meg, már ami az épületeket illeti. A kastélyt 1944-ben a szovjet csapatok bevonulása után a Habsburg család elhagyta, abban a reményben, hogy hamarosan visszatérnek ide.

Az alcsúti kastély egykor Magyarország legnagyobb klasszicista stílusú épülete volt. Mára csak a homlokzati fal mutatja egykori nagyságát és pompáját

Erre nem kerülhetett sor, ugyanis a kastélyt felégették, később pedig a parkkal együtt a területet államosították. Ám a park területén épen megmaradt épületek, mint a Babaház, a Gloriette és a Medveház hűen mesélnek arról, milyen pompás élet lehetett itt egykor az angolpark falain belül.

Ne maradj le! További hasznos utazós tartalmakért kövesd a Facebook és Instagram oldalamat!